Νυστέρι

Κόψε κι άλλο!

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2006

Πρόσβαση σε επιστημονικά άρθρα μέσω ΔΙΟΔΟΣ

Για τους μη έχοντες σχέση με τον χώρο, ΔΙΟΔΟΣ είναι το πρόγραμμα των Υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών και Επικοινωνίας μέσω του οποίου όλοι οι προ- και μεταπτυχιακοί φοιτητές των ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας δικαιούνται από συμβεβλημένους παρόχους DSL πρόσβαση στη μισή τιμή περίπου για τη διάρκεια των σπουδών τους συν κάτι χρόνια ακόμα.

Πολλοί από εμάς συχνά χρειάζεται για τις ανάγκες των σπουδών τους να γράψουν κάποια εργασία κατά καιρούς. Στις περιπτώσεις αυτές η χρήση ξένης βιβλιογραφίας κρίνεται απαραίτητη, όμως σχεδόν όλοι οι ξένοι εκδοτικοί οίκοι και επιστημονικά περιοδικά θέλουν να πληρώσεις για να σου δώσουν πρόσβαση στα άρθρα και στα τεύχη τους online. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να πας από υπολογιστή με IP του εκάστοτε Ιδρύματός όπου ανήκεις και να πάρεις τα PDF από εκεί με κάποιο αποθηκευτικό μέσο, αλλά τα προβλήματα είναι πολλά (κλειστά PC labs, λίγες θέσεις, ταλαιπωρία, κ.ο.κ.).

Μία από τις εξαγγελίες που είχαν γίνει από την αρχή σχετικά με το πρόγραμμα ΔΙΟΔΟΣ ήταν πως οι φοιτητές του προγράμματος θα μπορούσαν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στα εν λόγω άρθρα από τα σπίτια τους. Από τη στιγμή που τα sites των εκδοτικών οίκων κάνουν στα Ιδρύματα IP verification για να δώσουν πρόσβαση, ουσιαστικά αυτό που εξαγγέλθηκε ήταν πως θα δινόντουσαν και οι IP ranges των φοιτητών μαζί με τις λίστες που δίνονται στους εκδότες ώστε να αντιμετωπίζεται πχ η δικιά μου IP ως πανεπιστημιακή. (Αυτό γιατί όλοι οι συμμετέχοντες φοιτητές, ανεξαρτήτως provider, παίρνουμε IP από το ΕΔΕΤ, οπότε θεωρητικά η υποδομή υπάρχει ήδη.)

Αφού περιμέναμε και περιμέναμε και περιμέναμε, επιτέλους βλέπω ότι από χθες - σήμερα, έχουν ξεκλειδώσει κάποια sites εκδοτών και μπορώ τελικά να κατεβάσω άρθρα κανονικά απ' το σπίτι. Σημειωτέον ότι τους έχουμε πρήξει από τον Απρίλιο που άνοιξε το πρόγραμμα, και στην τελευταία μου επικοινωνία με τους υπευθύνους, τέλη του Αυγούστου, μου απάντησαν ότι το πρόβλημα θα έχει οποσδήποτε λυθεί "μέχρι τα τέλη του μηνός".

Μέσα πέσανε... άλλα με ένα μήνα (τουλάχιστον) καθυστέρηση:D Τέσπαν, μικρό το κακό, έληξε το θέμα. Καλορίζικο!