Νυστέρι

Κόψε κι άλλο!

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2006

Κοροϊδία με "δωρεάν" Internet

Σίγουρα όλοι έχετε ακούσει κατά καιρούς για τις προσφορές που κάνουν διάφοροι για "δωρεάν" Internet. Το κόλπο έχει ως εξής, σε κάποια διαφήμιση αναφέρεται πως ο τάδε δίνει dialup Internet πρόσβαση, χωρίς συμβόλαιο και δεσμεύσεις και πάγια, απλώς βάζεις ένα συγκεκριμένο user ID και password στα properties της σύνδεσης, συμπληρώνεις και ένα συγκεκριμένο νούμερο για να καλέσει και μπαίνεις στο Internet με χρέωση "όσο ένα απλό αστικό τηλεφώνημα". Φυσικά δεν αναφέρομαι στις προσφορές διαφόρων επωνύμων εταιρειών του χώρου (πχ OTEnet ή Forthnet) που έχουν τη μορφή προπληρωμένης κάρτας.

Η πλάκα με την ως άνω πατέντα είναι ότι η χρέωση είναι όντως μόνο αυτή ενός αστικού τηλεφωνήματος, αλλά ως γνωστόν, στην Ελλάδα η αναλογική χρέωση (που μας έκοβαν μόνο μία αστική μονάδα και μιλούσαμε για ώρες) έχει καταργηθεί εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Άρα, όταν κάποιος συνδέεται με αυτές τις "προσφορές" στο Internet ουσιαστικά πληρώνει σα να μίλαγε σε αστική κλήση στο τηλέφωνο όση ώρα είναι συνδεδεμένος. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι το "φτηνό" τιμολόγιο χρέωσης του ΕΠΑΚ internet, που είναι 60 δραχμές τελική τιμή ανά ώρα μεταξύ 10 το βράδυ και 8 το πρωί, και τα διπλάσια όλη την άλλη μέρα. Ο σίγουρος τρόπος για να τσεκάρει κανείς αν μπαίνει με φτηνή χρέωση ή όχι είναι να δει το νούμερο που καλεί για να συνδεθεί: αν αρχίζει από 89 ή από 89625 τότε όλα καλά - αν το νούμερο όμως αρχίζει από 801 τότε η χρέωση είναι αστικής μονάδας και την έχει πατήσει.

Όλα αυτά τα λέω γιατί πολύ κοντινό μου πρόσωπο έπαθε ζημιά με αυτόν τον τρόπο, και όταν έκατσε λίγες ώρες παραπάνω στο Internet, στον επόμενο λογαριασμό της ήρθαν 70 ευρώ χρεώσεις "προς άλλα δίκτυα", αντί για τις "κλήσεις προς Internet", που είναι οι κλήσεις προς ΕΠΑΚ. Τα έχουν φωνάξει και άλλοι, όπως οι WeekendGeeks σε παλιότερη εκπομπή τους, αλλά και πολύς ακόμα κόσμος, αλλά τώρα έχω προσωπική εμπειρία να μοιραστώ και...:)

Προσοχή λοιπόν!

Μπορεί να μη βγάζω πολύ νόημα, είμαι λίγο συγχυσμένος τώρα, γράφω και γρήγορα, αλλά την ουσία την πιάσατε:)