Νυστέρι

Κόψε κι άλλο!

Παρασκευή, Οκτωβρίου 06, 2006

Ανδρική δειλία (λέει)

Το ομολογώ, ενίοτε (συνήθως την ώρα του φαγητού και καθαρά για χαβαλέ) χαζεύω αυτά τα μεσημεριάτικα κουτσομπολοτηλεδικαστήρια/-εξομολογητήρια, που βάζει το Άλφα και το Άλτερ - ξέρετε ντε, αυτά με το πάνελ υπερηθικών ειδικών ιεροεξεταστών, που παίρνουν όλοι τηλέφωνο και βγάζουν τα κερατιλίκια και τα αποκαφρινώματα τους στον αέρα; Αυτά, ναι μπράβο:)

Έχει παίξει πολύ τελευταία η τσίχλα με τις δήθεν ανεξάρτητες γυναίκες που τις καταπιέζουν, κοροϊδεύουν, εξαπατούν και εκμεταλλεύονται (τις καημένες) οι διάφοροι "σάτυροι" άντρες, ή εναλλάξ, οι περιπτώσεις γυναικών που λένε χύμα και με άπειρο θράσος ότι είναι για την πάρτη τους και κάνουν τράμπες ανάλογα με το ποιος έχει τα πιο πολλά λεφτά, ποιος θα τις παντρευτεί πρώτος, ποιος πηδάει καλύτερα κλπ (είπαμε, δεν είμαστε πάντα πολίτικαλι κορέκτ:) Θέλω να σχολιάσω για την πρώτη περίπτωση, αν και η δεύτερη δεν πολυδιαφέρει.

Λοιπόόόν... να ξεκαθαρίσω ότι τσογλαναράδες υπάρχουν, όπως και τσογλαναρούδες άλλωστε. Δεν πάω να πάρω μονόπλευρα το μέρος του φύλου μου - είναι καθολική παραδοχή πως αλητείες μπορεί να βρει κανείς παντού. Αλλά πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Κάποτε υπήρχε μόνο ο σατράπης (ας το δεχτούμε χάριν της κουβέντας) άντρας και η υπόδουλη γυναίκα - σήμερα τα δύο φύλα έχουν εξισωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Καλό αυτό, ουδεμία αντίρρηση να έχουν και οι δύο ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, κλπ κλπ. Όμως έχω παρατηρήσει το εξής, ότι οι ρόλοι πάνε να αρχίσουν να αντιστρέφονται. Ή αν το προτιμάτε, για να το θέσω παροιμιολογικά, είπαν του λωλού να χέσει κι έκατσε και ξεκολώθηκε.

Τι εννοώ; Δεν μπορώ να το προσδιορίσω απόλυτα, αλλά σα να μου φαίνεται πως οι γυναίκες τη σήμερον (ευτυχώς και δόξα στον Μεγαλοδύναμο όχι όλες ούτε η πλειοψηφία ακόμα) έχουν αρχίσει να παραπαίρνουν ψηλά τον αμανέ. Λίγο οι κοσμικές εκπομπές που τους φουσκώνουν τα μυαλά, λίγο που έπιασαν χρήματα στα χέρι και καβάλησαν καλάμι, λίγο που υπήρξαν κάποιες ακραίες περιπτώσεις από της ανδρικής πλευράς στο παρελθον και αποφάσισαν να πάρουν το αίμα τους πίσω - όλα αυτά και άλλα, και το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν αρχίσει και βγαίνουν κάποια ψώνια που δεν χάνουν ευκαιρία να προσβάλλουν και να ταπεινώνουν άντρες με το παραμικρό, φωνάζοντας και διακυρήττοντας την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Και παλιότερα ήμασταν τύραννοι, τώρα γίναμε "δειλοί".

Γενικά, νομίζω ότι ο φεμινισμός έχει φτάσει να είναι το αντίθετο της φαλλοκρατίας: η γυναίκα από πάνω να κάνει ό,τι γουστάρει και ο άντρας από κάτω να μην τολμάει να κουνήσει ρούπι. Γενικά, έχω παρατηρήσει και προσωπικά αρκετές (χαμένες από χέρι, κρίμα) περιπτώσεις όπου η γυναίκα να μη μπορεί να πάρει απόφαση ότι από τη στιγμή που αρχίζει σχέση πρέπει να συμπεριφέρεται διαφορετικά, και φυσικά από εκεί όλα πάνε κατά διαόλου. Είναι και αυτό μόδα της εποχής, να έχουν οι γυναίκες τις ίδιες δραστηριότητες που είχανε σαν "εργένισσες'': βολτίτσες μόνες τους ή με τις φίλες τους σε κλαμπάκια - κι αυτό τουλάχιστον μία τη βδομάδα! - διακοπές μόνες και πάει λέγοντας. Και σε κάθε περίπτωση, αν τολμήσει ο άντρας να διαμαρτυρηθεί, γίνεται αυτομάτως καταπιεστής και ανυποχώρητος. Αν όμως απ' την άλλη κάνει ότι πάει σε κάνα μπαράκι με αντροπαρέα για ποτό εκεί να δεις το σώσε!

Δυστυχώς, η απότομη χειραφέτηση της γυναίκας οδήγησε πολλές στην ίδια κατάσταση που κοροϊδεύανε και κατέκριναν. Και είναι κρίμα, γιατί χάνουν το δίκιο τους. Πάντως σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται αυτό που παρατηρούμε σήμερα, δηλαδή να έχουμε σχέσεις όπου η γυναίκα, σε κάποια θέματα απαιτεί να είναι ανεξάρτητη και υπεράνω ελέγχου και περιορισμών, σε κάποια άλλα να είναι ισότιμη και ισάξια με τον άντρα και σε κάποια άλλα πάλι να ισχύει ό,τι ίσχυε πριν από 20 και 50 και 100 χρόνια (παντριλίκια, προίκες, γνωριμίες με οικογένειες, και η λίστα δεν έχει τελειωμό).

Θα μου πείτε, μήπως είσαι υπερβολικός; Ίσως. Σε καμία περίπτωση δε λέω πως όλες είναι έτσι, αλλά οι λίγες σχετικά περιπτώσεις είναι τρομακτικά κραυγαλέες και κάνουν ζημιά στο ίματζ όλων των γυναικών γενικότερα. Η ισότητα είναι καλή, αρκεί να τη σέβονται και οι δύο:) Όλα αυτά τα λέω γιατί πήρα αφορμή από ένα καταπληκτικό κείμενο στο e-rooster blog, που με έβαλε σε σκέψεις και πήρε μπρος το συγγραφικό μου:D Ρίξτε μια ματιά, αξίζει!

Βρε κορίτσια... σωστές να είστε θέλουμε, όχι γκέισες. Α, και αξιοπρεπείς στο πλάι μας. Αφήστε τα "αντριλίκια" και το μανιάτικο, δε σας κολακεύει...
Technorati Technorati tags: , , ,