Νυστέρι

Κόψε κι άλλο!

Τετάρτη, Οκτωβρίου 18, 2006

Παρενέργειες φαρμάκων

Διάβασα κάτι στο digg, και βρήκα το link που επισυνάπτω - έχει να κάνει με τις παρενέργειες των φαρμάκων. Το άρθρο αναφέρεται στις περιπτώσεις ανθρώπων που κατέληξαν στα νοσοκομεία λόγω πιο σπανίων αιτίων (αλλεργίες, ιατρικά λάθη, υπερδοσολογία), αλλά δράττομαι της ευκαιρίας για να πω δυο λογάκια, επειδή το θέμα είναι σημαντικό.

Ένα φάρμακο πάντα έχει επιθυμητές ενέργειες, ανεπιθύμητες ενέργειες και παρενέργειες. Επιθυμητές λέμε αυτές που θέλουμε να έχει το φάρμακο και τις οποίες εκμεταλλευόμαστε για τη θεραπευτική του δράση, ανεπιθύμητες αυτές που καλώς ή κακώς έχει το φάρμακο σαν κομμάτι της δράσης του, δεν τις επιθυμούμε αλλά είναι αναπόφευκτες, αναμενόμενες και αναγκαίο κακό, και παρενέργειες αυτές που δεν τις περιμένουμε και είναι διαφορετικές από τις επιθυμητές ή ανεπιθύμητες γνωστές ενέργειες του φαρμάκου. Όταν ένας γιατρός δίνει σε κάποιον ένα φάρμακο, πάντα θα υπάρχει λόγος. Το κάθε χαπάκι κάνει συγκεκριμένη δουλειά και όπως διορθώνει κάτι, μπορεί κάλλιστα να "χαλάσει" κάτι άλλο - αυτός είναι και ο λόγος που ο οποιοσδήποτε γιατρός, ακόμα και πρωτάρης, προτού συστήσει ένα φάρμακο, έχει κάνει τις ερωτήσεις του και ξέρει αν επιτρέπεται η χορήγηση της τάδε ή της δείνα δραστικής ουσίας.

Παράδειγμα, ένας παππούς έχει κάποια λοίμωξη και δε νιώθει καλά. Αντί να τον πάνε στο γιατρό, οι συγγενείς του τού προτείνουν να πάρει τα Χ αντιβιοτικά, γιατί "τότε που είχα περάσει την πνευμονία αυτά πήρα και έγινα περδίκι σε μια βδομάδα". Εν τω μεταξύ, ο παππούς έχει προσβληθεί από μικροοργανισμούς που δεν ξέρουμε ακόμα σε ποια αντιβιοτικά είναι ευαίσθητοι, οπότε παίρνοντας το φάρμακο δε σκοτώνονται, αλλά ενδεχομένως και να ισχυροποιούνται. Μέσα σ' όλα τα άλλα, ας υποθέσουμε ότι ο πολύπαθος παππούς του παραδείγματός μας έχει και μία μικρή νεφρική ανεπάρκεια, και ότι το εν λόγω αντιβιοτικό είναι νεφροτοξικό - πάει, θ' αρχίσει να κατρακυλάει ο άνθρωπος και δε θα έχει φταίξει σε τίποτα εκτός του ότι άκουσε τον κύκλο του και πήρε φάρμακο χωρίς έγκριση γιατρού.

Και ίσως το παράδειγμα να είναι λίγο παρατραβηγμένο, αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή. Να πιάσω άλλο χάπι που έχει γίνει καραμέλα πρόσφατα, το Βιάγκρα (σιλδεναφίλδη). Είναι φάρμακο που βοηθά αυτούς που έχουν πρόβλημα να διατηρήσουν στύση (για οργανικούς λόγους, είναι άρρωστοι δηλαδή οι Χριστιανοί). Το παίρνει και το τζόβενος πιτσιρικάς ή καυλομπίτζης 55άρης γιατί νομίζει ότι θα του κάνει κούκου με τις ώρες και θα γίνει πορνοστάρ όπως ο Γκουσγκούνης - μέγα σφάλμα! Εκτός του ότι η δράση του φαρμάκου δεν είναι εγγυημένη ή σταθερή, μπορεί να αφήσει και κάνα μόνιμο κουσούρι! Και δεν μιλάω για προβλήματα στο σεξ μόνο, μιλάω για εμφράγματα, καρδιακά επεισόδια κ.ο.κ.

Γι' αυτό παιδιά, το νου σας. Κανένα φάρμακο, ακόμα και το Ντεπόν και η Ασπιρίνη, δεν είναι αθώο. Έχουν όλα τη χρησιμότητά τους, αλλά δεν είναι καραμέλες, και σίγουρα πριν να αποφασίσει κάποιος για το αν ένα φάρμακο κάνει για συγκεκριμένη δουλειά πρέπει να έχει το κατάλληλο υπόβαθρο για να είναι σίγουρος ότι θα ωφελήσει και δε θα βλάψει. Και η ίδια φάση ισχύει και για τα ναρκωτικά - σκληρά, μαλακά και μαλακίες δεν κάνουν διαφορά, είναι όλα φάρμακα και επομένως δυνητικά θανατηφόρα. Ακόμα και ο καφές και ο καπνός του τσιγάρου μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση και θάνατο, ακόμα και το ίδιο το νερό (απιονισμένο)!

Θα μου πείτε, τι σε έπιασε βραδιάτικο και μας προμοτάρεις τον κλάδο σου, ψάχνεις για πελατεία; Όχι, καμία σχέση - αλλά πιστεύω ότι μόνο όταν δεις με τι λεπτότητα είναι όλα ρυθμισμένα από τη φύση τους στον ανθρώπινο οργανισμό, και το τι μπάχαλο μπορεί να δημιουργήσει και το πιο απλό φαρμακάκι, βάζοντας σε κίνηση αλληλεπιδράσεις επί αλληλεπιδράσεων, τότε αρχίζεις και τα βλέπεις όλα λίγο διαφορετικά. Για τους υπολοίπους είπαμε, είναι καραμελίτσες τα χαπάκια:(

Γι' αυτό σας λέω, κάντε μου τη χάρη, κάντε στον εαυτό σας τη χάρη και μην καταφεύγετε στα φάρμακα - είναι η τελευταία λύση. Τι διάλο, τόσα χρόνια παλιότερα πώς τα βγάζανε πέρα οι παλιοί;:D
Technorati Technorati tags: , ,

4 Σχόλιο/-α:

 • Καλώς όρισες στην blogo-σφαιρα συνάδελφε. Τα λες όλα παραπάνω. Δεν ξέρω τι έτος είσαι (εγώ περιμένω να ορκιστώ) αλλά στις κλινικές και ειδικά στην Παθολογία στο 6ο έχουν να δουν πάρα πολλά τα ματάκια σου. Τα κλασσικότερα είναι μάλλον παππούς με 2-3 υπογλώσσια και πίεση μονοψήφια και παππούς/γιαγιά με 2-3 διουρητικά και κάλιο περί το 3 (καλά υπερβάλλω λίγο).

  Από τον/την Blogger Azrai, στις Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2006 3:03:00 π.μ.  

 • Πέμπτο άρχισα:) Έχω ακόμα περιθώρια για πτυχίο, οπότε μάλλον για συμφοιτητάκια μας κάνω... άσε, ήρθε ο άλλος με πίεση υπό το μηδέν (του έκανε στηθάγχη και "κούμπωσε" όπως είπες δύο τρία υπογώσσια) και παραπονιόταν κιόλας ότι κόντεψε να τον στείλει στον άλλο κόσμο ο γιατρός του που του τα έγραψε!

  Αλλά εδώ που τα λέμε, και ο υπόλοιπος κόσμος το έχει κάνει το χάπι στραγάλι, φυστίκι αράπικο... άμα παίρνουνε Ντεπόν γιατί τους πονάει ελάχιστα ο αστράγαλος ξέρω γω, τι να πεις πια;:(

  Από τον/την Blogger Flareman, στις Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2006 6:32:00 μ.μ.  

 • Χεχε, ναι δίκιο έχεις. Φταίει ότι πολλοί θεωρούν ότι αν ο γιατρός δεν γράψει συνταγή, δεν έχει κάνει καλά την δουλειά του. Θα τα έχεις ακούσει από τον Ι.ΣΤ στα Φάρμακα υποθέτω. (εκτός αν δεν τον πρόλαβες, δεν είμαι σίγουρος πότε έφυγε)

  Τέλος πάντων. Αν χρειάζεσαι καμιά πληροφορία ποτέ, στείλε email (azrai AT spitaki.org), ξέρεις για κλινικές, μαθήματα κτλ :)

  Από τον/την Blogger Azrai, στις Σάββατο, Οκτωβρίου 21, 2006 1:21:00 π.μ.  

 • Τον πρόλαβα διάολε τσ' απολυμάρες του, του είχα πάρει και επιλογής, πήγαιναν 6 άτομα στις παραδόσεις, τους έδωσε εργασίες, δεν το εξέτασε και την αμέσως επόμενη χρονιά πήγε σπίτι του και μου έμεινε αμανάτι:P

  ΟΚ, αν και έχω παλιώσει ήδη:D Για την ώρα, πνευμονολογία στο Σωτηρία και προαιρετική καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο στις 20 Νοεμβρίου:(

  Από τον/την Blogger Flareman, στις Σάββατο, Οκτωβρίου 21, 2006 3:09:00 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Αρχική