Νυστέρι

Κόψε κι άλλο!

Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006

Υποκλοπές: Η μεγαλύτερη τηλεοπτική απάτη του χρόνου!

Είχε χθες ο Ευαγγελάτος τη γνωστή εκπομπή που "αποκαλύπτει" φοβερά και τρομερά σκάνδαλα και συνωμοσίες που ταλανίζουν τον δύσμοιρο Νεοέλληνα. Θέμα; Οι υποκλοπές στα κινητά και πώς μπορεί ο οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει το κινητό σου χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Και φυσικά δε μιλάμε για υποκλοπή από το κέντρο της εταιρείας τηλεφωνίας που σε εξυπηρετεί, εκεί στάνταρ υπάρχει η δυνατότητα και το ξέρουμε - η εκπομπή έλεγε για τον οποιοδήποτε τυχάρπαστο ιδιώτη που την είδε χακεράς!

Προκαταβολικά διευκρινίζω, δεν είδα την εκπομπή παρά μόνο αποσπασματικά, διάβασα όμως πολλά στο Internet και στα fora του ADSLgr.com και του MyPhone (που είναι και τα σχετικότερα), και πραγματικά δελεάζομαι να κάψω το απαιτούμενο bandwidth και να την κατεβάσω γιατί έχω την ειλικρινή περιέργεια να δω πώς ακριβώς κατόρθωσε πάλι ο άνθρωπος να σπείρει τόση μπούρδα, κοτσάνα και τρόμο στους ανυποψίαστους αμνούς - τηλεθεατές.

Να ξεκαθαρίσουμε όμως μερικά πράγματα, προς αποφυγή παρεξηγήσεων:

 • Με SMS ΔΕΝ μπορεί να μεταδοθεί πρόγραμμα σε κινητό. Μόνο μηνύματα κειμένου, εικονομηνύματα και ringtones παλιάς γενιάς, επαφές, άντε και κάνα μήνυμα υπηρεσίας με ρυθμίσεις δικτύου (για πρόσβαση πχ στο Internet ή κάτι άλλο).

 • Ο μοναδικός τρόπος για να παρακολουθηθεί το κινητό σου από κάποιο άλλο είναι να έχει πάνω του εγκατεστημένο κάποιο πρόγραμμα "κοριό" που να αναλαμβάνει να προωθεί ό,τι περνάει από τη συσκευή στον παρακολουθούντα (κλήσεις, μηνύματα, μητρώα επικοινωνίας, εικόνα από την κάμερα, κυψέλη που εξυπηρετούσε το κινητό σε δεδομένες χρονικές στιγμές, γενικά πολλά στοιχεία). Μιλάμε για συσκευές με λειτουργικό Symbian S60 και άνω πάντα, δηλαδή κατά κύριο λόγο για κινητά όπως τα Nokia N-Gage, 6600, 7650, 3650, 7600, Nseries και πάει λέγοντας.

 • Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να μπει σε ένα κατάλληλο κινητό με τέσσερις τρόπους: ή να εγκατασταθεί από τον τσάτσο ιδιοχείρως (πρόσβαση στη συσκευή), ή να σταλεί με MMS ή Bluetooth, ή να σταλεί κάποιο μήνυμα κειμένου (SMS) που να περιέχει σύνδεσμο προς σελίδα Internet, και ακολουθώντας το σύνδεσμο ο χρήστης να πάει στη σελίδα, να κατεβάσει και να εγκαταστήσει άθελά του το πρόγραμμα στη συσκευή. (Παρατραβηγμένο το τελευταίο, οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος θα μυριστεί την φάση στα μισά)

 • Σε κάθε περίπτωση, τη στιγμή που προσπαθεί να εγκατασταθεί το πρόγραμμα στο κινητό, θα εμφανιστεί σχετική ειδοποίηση για έγκριση του χρήστη - ΠΑΝΤΑ. Είναι αδύνατον να εγκατασταθεί λογισμικό σε κινητό με Symbian αν δεν πάρει ρητά το ΟΚ από τον κάτοχο τη στιγμή της εγκατάστασης.

 • Το Bluetooth δε μπορεί να το ανοίξει άλλος με μαγικό τρόπο αν το έχουμε κλειστό. Αν είναι κλειστό το BT λοιπόν δε μπορούνε να μας στείλουνε κοριούς μέσω αυτού με τίποτα.

 • Αν σταλεί το πρόγραμμα με MMS, ακόμα και κλειστό να είναι το κινητό, θα έρθει το μήνυμα όταν το ανοίξουμε. Και πάλι, τη στιγμή της εγκατάστασης λέμε όχι, σβήνουμε το μήνυμα και καθαρίσαμε.

 • Είναι αλήθεια πώς αφού εγκατασταθεί τέτοιο πρόγραμμα μετά μπορεί να μη μπορεί να αφαιρεθεί με απλή εγκατάσταση. Αλλά, όπως είπαμε ήδη, όποιος έχει το νου του δε θα κολλήσει ποτέ τσιμπούρι:)

 • Θα το πω μια φορά και όποιος θέλει το ακούει: ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ, τελεία και παύλα. Η μπαρούφα που έδειξε ο Ευαγγελάτος χθες ήταν καθαρά τρικ για σόου, σε κινητό μη Symbian και καλά υποκλοπή συνομιλίας με τη συσκευή σβηστή. Να μας δείξει ο κύριος Ευαγγελάτος τη συσκευή ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ και χωρίς μοντάζ, φορτιστές και καλώδια, να κάνει το ίδιο πράγμα και να του βγάλω το καπέλο μου:) Τι κάνανε, ήταν πειραγμένο το κινητό, είχαν αποσυνδέσει την οθόνη και τα λαμπάκια για να δείχνει σβηστό και είχαν βραχυκυκλώσει τα jacks του handsfree. Με ενεργοποιημένη την επιλογή για αυτόματη απάντηση, τσουπ! Αυτόματα ποσοστά τηλεθέασης...

 • Και κάτι τελευταίο, το κινητό έχει δύο τρόπους να γνωρίζει τη γεωγραφική μας τοποθεσία: η μία περίπτωση είναι να έχει πομποδέκτη GPS (δορυφορικό), που είναι εξωτερική συσκευή και ελάχιστα πανάκριβα κινητά του τελευταίου διμήνου έχουν ενσωματωμένη, και η δεύτερη είναι να παρακολουθεί την κυψέλη όπου υπάγεται. Η πρώτη περίπτωση επιτρέπει εντοπισμό με απόκλιση δύο μέτρων αλλά είναι κραυγαλέα και παρατραβηγμένη και δε γίνεται. Στην άλλη, εξ' ορισμού κάθε κεραία κινητής εξυπηρετεί τις συσκευές που είναι στην περιοχή εμβελείας της και που έχει σχήμα εξαγωνικό (κυψέλης). Ανά πάσα στιγμή η συσκευή γνωρίζει σε ποια κεραία (άρα κυψέλη) υπάγεται, άρα σε ποια γενικότερη περιοχή βρίσκεται. ΟΜΩΣ, η κυψέλη είναι μεγάλη περιοχή, οπότε και πάλι δε γίνεται εντοπισμός με την έννοια που παρουσιάστηκε χθες. Και πάντα, για να πάρει άλλος αυτές τις πληροφορίες από το κινητό μας πρέπει αυτό να έχει εγκατεστημένο πρόγραμμα παρακολούθησης που είπαμε παραπάνω ότι για να περαστεί πρέπει σε κάθε περίπτωση να πάρει έγκριση από εμάς.
Αυτά σε γενικές γραμμές, για να μη φοβάται ο κόσμος που δεν έχει και μεγάλη σχέση με τα μαραφέτια της νέας εποχής:) Είναι λυπηρό να βλέπεις άτομα δήθεν σχετικά να πουλιούνται σε εκπομπές για να χτυπήσει θεαματικότητα. Και η θεαματικότητα της εκπομπής έσπασε το ταβάνι χθες. Μπράβο στο τιμ του Ευαγγελάτου, κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αλλά και ντροπή τους, γιατί στήνουν μία παράσταση με μισά ψέμματα και ίσα ίσα μία μικρή δόση αληθείας για να πειστούν οι ημιμαθείς, και σπέρνουν τρομολαγνεία.

Το αποτέλεσμα; Τσακώθηκα με τη μάνα μου, που είναι καχύποπτη όσον αφορά στην σύγχρονη τεχνολογία (και καλά κάνει, έχουν γνώσιν οι φύλακες), προσπαθώντας να της εξηγήσω ότι όσοι ήταν καλεσμένοι ήταν απατεώνες και μέσα στο κόλπο, και δε μπόρεσα να την πείσω φυσικά.

Τι να κάνω, εγώ συνεχίζω να έχω το νου μου για τέτοιες κοροϊδίες και να τις υποδεικνύω, και όστις θέλει ακούει...
Technorati Technorati tags: , , ,

13 Σχόλιο/-α:

 • Με νανούρισε η αρχή της εκπομπής, όμως άφησε μέσα μου κάποια ερωτηματικά. Χαίρομαι που μου τα έλυσες.

  Από τον/την Blogger Juanita La Quejica, στις Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006 2:40:00 μ.μ.  

 • Με τις γνωσεις που εχω αποκτησει ως τωρα, θα σου πω οτι αυτα που εσυ κατηγορηματικα λες οτι δε γινονται, μπορουν να γινουν. Παντα αφηνω κι ενα παραθυρακι βεβαια, αλλα παραεισαι απολυτος, εκτος πια και αν ξερεις πραγματα που δε ξερει κανενας μας. Το οτι κλειστα κινητα παρακολουθουνται παντως ειναι στανταρ.

  Από τον/την Blogger Spyros, στις Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006 2:46:00 μ.μ.  

 • emena moy irthe mms to opoio ejafanistike molis phga na anoixw tis epiloges gia na to svisw xwris na to anoixw. yparxei periptvsh na einai kati?
  molynetai ti kinhto h h karta sim?

  Από τον/την Anonymous Ανώνυμος, στις Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006 2:46:00 μ.μ.  

 • Γιατρέ μου, τα έχουμε ξαναπεί...

  http://iliotropio.blogspot.com/2006/02/blog-post_08.html

  Είναι οι ίδιοι ΑΔΑΕΙΣ που δείχνουν το command prompt να ρίχνει κατεβατά τα αποτελέσματα του "dir" μέσα στον System folder των Windows κάθε φορά που μιλάνε για ηλεκτρονικό έγκλημα.

  Πρέπει να το πάρουμε επιτέλους απόφαση: δεν έχει γεννηθεί ακόμα δημοσιογράφος που καταλαβαίνει από τεχνολογία...

  Από τον/την Blogger dtsomp, στις Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006 3:19:00 μ.μ.  

 • @jlq: Τιμή μου:)

  @Sp: Συνονόματε, ίσως και να έχεις δίκιο. Εγώ γνωρίζω πως με τις δεδομένες συνθήκες δε γίνεται να εγκατασταθεί σε Symbian κινητό πρόγραμμα χωρίς το οκ του χειριστή, καθώς και ότι με BT κλειστό δε μπορεί να στο ανοίξει κανείς. Τώρα, αν υπάρχουν APIs από δω και από κει κρυμμένα και καλά καβατζωμένα που δεν τα ξέρει κανείς και κάνουν τρελές μαγκιές στο κινητό, ας μου σφυρίξει κι εμένα κάποιος το μυστικό:D Και, μέχρι να μου το αποδείξουν, εγώ θα το φωνάζω: με κλειστό κινητό παρακολούθηση γιοκ.

  Τώρα, αν λες για σούπερ κυβερνητικές οργανώσεις και κατασκοπικές υπηρεσίες, εκεί πάω πάσο - το γράφω εξ' άλλου. Αυτοί ξέρουν τι μυρωδιά έχει η κλανιά σου πριν την αμολήσεις! Αλλά σε καμία περίπτωση οι απλοί ιδιώτες δε μπορούν να κάνουν τέτοιες ταρζανιές

  @anon: Εξαρτάται από το κινητό που έχεις (μοντέλο, μάρκα, λειτουργικό κλπ), απ' το τι ακριβώς έκανες, και κάποιες άλλες παραμέτρους. Γενικά δε νομίζω να έχεις πρόβλημα. Σε καμία πάντως περίπτωση δε συζητάμε για μόλυνση SIM - τι να περαστεί εκεί μέσα;:P

  @d: Μήτσο καλά τα λένε οι αριστεροί - ένα από τα λίγα που τους βγάζω το καπέλο - "αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι"... αλλά μπροστά σε τόσο κόσμο σε εκπομπή που "υποτίθεται" ότι έχει κύρος και αξιοπιστία; Πάει, ό,τι και να ακούσω τώρα πια στον Εισαγγελάτο θα το περνάω από μακαρόνι πριν το πιστέψω...

  Από τον/την Blogger Flareman, στις Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006 6:36:00 μ.μ.  

 • Ο Ευαγγελάτος είναι παντογνώστης...

  Από τον/την Anonymous Nassos, στις Παρασκευή, Οκτωβρίου 27, 2006 10:27:00 μ.μ.  

 • δειτε λιγο αυτο

  http://www.fonefunshop.co.uk/spyphone/

  μηπως ειναι αυτο το κινητο που χρησιμοποιηθηκε?

  Από τον/την Anonymous Ανώνυμος, στις Σάββατο, Νοεμβρίου 04, 2006 5:47:00 μ.μ.  

 • Έχεις τρελό δίκιο! Την εκπομπή δεν την είδα, αλλά άκουσα συναδέλφους να μιλάνε...

  Πάντως μην είσαι τόσο απόλυτος σε μερικά πράγματα. Είναι πολύ πολύ έυκολο ένα πρόγραμμα να εγκατασταθεί και ούτε να το πάρεις μυρωδιά. Είτε σε symbian είτε σε οποιοδήποτε λειτουργικό. Όπως επίσης αν δύο κυψέλες ή τρεις κυψέλες αλληλοκαλύπτονται, μπορούν να βρουν ακρυβώς που είσαι. Και δεν νομίζω οτι είναι και τόσο περίπλοκο...

  Αν μη τι άλλο όμως, ούτε εμένα ούτε εσένα κυνηγάνε, και καλά θα κάνουν να σταματήσουν να δείχνουν μπούρδες στον καυμένο τον κοσμάκη...

  Από τον/την Blogger ka8y, στις Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2006 6:54:00 μ.μ.  

 • @ka8y: Ίσως έχεις δίκιο, αλλά είμαι ψιλοαπόλυτος γιατί α) είναι στη φύση μου:D, β) άκουσα απόλυτες μπούρδες, και γ) θέλω να καταλάβει ο κόσμος που μας διαβάζει ότι απόλυτο δούλεμα έφαγε:)

  Όντως, αυτό με την επικάλυψη των κυψελών πιθανόν να ισχύει (δεν το έχω τσεκάρει προσωπικά), αλλά και πάλι, δε μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή ταυτοποίηση της τοποθεσίας με μεγάλη ακρίβεια (και ποιος θα κάτσει στο intersection δύο κυψελών, και για πόσο;:). Για τα άλλα λειτουργικά δεν ξέρω, αλλά στο Symbian, τουλάχιστον πρώτης γενιάς που έχω εγώ είμαι κατηγορηματικότατος και απόλυτος μέχρι σημείου αηδίας: ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ να εγκατασταθεί πρόγραμμα αν δεν πεις το ΟΚ εσύ. Τώρα, αν κάποιος αφελώς ή αφηρημένα δώσει το εν λόγω ΟΚ, ή δώσει τη συσκευή σε άλλο άτομο, κακό της κεφαλής του:P

  Και πραγματικά, νομίζω ότι οι μεγάλοι και ισχυροί έχουν να ασχοληθούν με πολύ πολύ σημαντικότερα θέματα και παρακολουθήσεις από το να μάθουνε τι στράβωσε με την πρώην μου ή με ποιες θα βγω απόψε στο Θησείο... ξέρω γω!:)

  Από τον/την Blogger Flareman, στις Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2006 8:54:00 μ.μ.  

 • Βλακεία μου αλλά από εκείνη την ημέρα με έχει πιάσει μανία καταδίωξης.
  Με απλό SMS δεν μπορεί κάποιος να σου κάνει κάτι έτσι??
  Ας πούμε πως είναι μολυσμένο, είπες η SIM όχι, αλλά με την κάρτα μνήμης ??
  Έχω το Nokia 6270 τι πρέπει να κοιτάξω??
  Μου είπαν αν βάλω ένα μπιχλιμπιδάκι από αυτά που πουλούν στα περίπτερα ξέρεις που ανάβει φωτάκι όταν σε καλούν , θα καταλάβω .
  Θα ανάβει όταν δεν το χρησιμοποιώ.
  Ε το έκανα και το φωτάκι άναψε.

  Από τον/την Blogger oti_agapw, στις Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2006 12:35:00 π.μ.  

 • Η κάρτα μνήμης είναι τελείως διαφορετική υπόθεση, έχει περιεχόμενο υπό την έννοια των αρχείων, έχει δεδομένα, προγράμματα, παπάδες, δεσποτάδες, απ' όλα. Ενδεικτικά αναφέρω, στο N-Gage μου, που είναι μοντέλο τουλάχιστον τετραετίας, επειδή ένα άσχετο πρόγραμμα που είχα στην κάρτα κολλούσε δε μπορούσε καν να κάνει εκκίνηση το κινητό. Χωρίς κάρτα όλα τζετ - αυτό προς παραδειγματισμό:)

  Το 6270 έχει Series 40 για λειτουργικό, άρα τρέχει μόνο Java προγράμματα, δε μπορεί να σηκώσει άλλες εφαρμογές λόγω υλοποίησης από τη μαμά του (εκτός αν όσο δεν κοίταζα η μαμά Νόκια άλλαξε χοντρές λεπτομέρειες στην υλοποίηση των νεώτερων S40). Τεχνικά έχεις έναν μικρό κίνδυνο, αλλά ισχύει ό,τι και για όλους εμάς τους άλλους: άμα προσέχεις και δεν απαντάς τυφλά "ναι" σε ό,τι ζητάει την έγκρισή σου για να περάσει στο κινητό, είσαι ασφαλής. Και φυσικά, το Bluetooth κλειστό όταν δεν το χρησιμοποιείς για να πάρεις/στείλεις κάτι ή για να συνδεθείς με PCs, handsfree ή άλλες συσκευές.

  Αυτό με το φωτάκι δεν το πολυκατάλαβα, αλλά έχε υπ' όψιν σου, αυτά τα μπιχλιμπιδάκια δεν είναι και πολύ αξιόπιστα. Για να πάρουν μπρος ψάχνουν για συχνότητες στις μπάντες που δουλεύουν τα κινητά (πολύ αδρά όμως, χωρίς ειδικότητα στις συγκεκριμένες GSM συχνότητες). Αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως άλλο κινητό να παρεμβληθεί και να βάλει μπρος το μπιχλιμπίδι. Επίσης, και με αυτό τελειώνω, τα ίδια τα κινητά συνδέονται περιοδικά με την κεραία τους για να τσεκάρουν την κατάσταση τους κατά κάποιον τρόπο (δοκίμασε να αφήσεις το κινητό ανοιχτό στην αναμονή δίπλα στην τηλεόρασή σου). Αυτές οι μικρές ριπές ραδιοκυμάτων μπορεί να θεωρηθούν από το μπιχλιμπίδι επικοινωνία και να αρχίσει τα τρίγωνα κάλαντα. Γενικά μη σε ψαρώνουν αυτά, οι μυστικές υπηρεσίες αν θέλουν σε τσεκάρουν και ούτε που το παίρνεις πρέφα, για τους ιδιώτες άμα είσαι στοιχειωδώς προσεκτική δεν έχεις πρόβλημα. Πολύ πιο εύκολο είναι να σου βάλουν κοριό στο σπίτι ή να σε ακούν με μικρόφωνα-καραμπίνες παρά να σου κάνουν λαδιές με το κινητό:D

  Από τον/την Blogger Flareman, στις Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2006 12:56:00 π.μ.  

 • Πολυ σε ευχαριστω που μου απαντησες!!
  Δε μπορεις να φανταστεις ποσο με ηρεμησες!!
  Ευχαριστω πολυ πολυ!!
  Καλο μηνα να εχεις!!

  Από τον/την Blogger oti_agapw, στις Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2006 1:30:00 π.μ.  

 • Να 'σαι καλά Ελπίδα μου:) Καλό μήνα, και να μας διαβάζεις:)

  Από τον/την Blogger Flareman, στις Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2006 1:35:00 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Αρχική