Νυστέρι

Κόψε κι άλλο!

Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2006

Firefox 2.0 - Πρώτες εντυπώσεις

Όπως σχεδόν οι πάντες, βρήκα και έβαλα τον Firefox 2, αν και με μικρή δόση επιφύλαξης (είναι η αλήθεια πως το φοβόμουν λίγο, θα είχα βάλει κάποια Release Candidate έκδοση αλλά δίσταζα). Πάμε να δούμε σχόλια και εντυπώσεις από την πρώτη μέρα χρήσεως;:)

Απ' την αρχή αρχή, να τονίσω ότι το πρόγραμμα δεν έχει μεγάλες αλλαγές, όποιος περιμένει να αντικρύσει κάτι το τελείως διαφορετικό θα απογοητευθεί:D Περισσότερο σε μικρές λεπτομέρειες είναι η διαφορά. Πρώτα απ' όλα το interface έχει υποστεί ένα σχετικό lifting, με μικροβελτιώσεις σε δίαφορα στοιχεία, αλλά χωρίς κάτι το κοσμογονικό. Δυο σημαντικά χαρακτηριστικά που δεν είχε από τη μαμά του ο Firefox και τα απέκτησε είναι η δυνατότητα να ξαναανοίξει tabs που κλείσανε, αλλά και να κρατάει το session που είχε πριν κλείσει - δηλαδή, αν έχετε ανοιχτά κάποια tabs και το πρόγραμμα κλείσει, μπορείτε να ζητήσετε όταν ξανατρέξετε τον browser να σας βγάλει ακριβώς εκεί όπου είχατε μείνει. Επίσης, υποτίθεται πως έγιναν κάποιες βελτιώσεις στον τρόπο που διαχειρίζεται τα Live Bookmarks αλλά δεν τα δουλεύω οπότε δεν εκφέρω άποψη:D Στα RSS feeds, όταν εντοπίζεται πλέον feed σε μια σελίδα, υπάρχει η δυνατότητα με κλικ στο icon του στην μπάρα της διευθύνσεως να εμφανιστεί ένα preview του (και όχι καθαρή XML όπως παλιότερα), και από εκεί αποφασίζετε αν θέλετε να κάνετε subscribe, καθώς και με ποια υπηρεσία/πρόγραμμα.

Στο θέμα ασφάλεια, υποτίθεται ότι υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις - δεν είχα προβλήματα και δεν παρατήρησα κάτι νεώτερο, αλλά ας θεωρήσουμε ότι ισχύει:) Ομολογουμένως κάποιες σελίδες ο Firefox τις έπιασε ως scam και με προειδοποίησε αλλά αυτή τη δυνατότητα την είχε και από παλιότερα. Προστέθηκαν κάποιες επιλογές παραπάνω στα options του προγράμματος, μικρολεπτομέρειες κυρίως, αλλά τα τρία χαρακτηριστικά που μου άρεσαν πραγματικά στη νέα έκδοση ήταν τα εξής...

Πρώτον, τα λεξικά! Πλέον ο Firefox αποκτά ενσωματωμένη τη δυνατότητα ορθογραφικού ελέγχου στα text boxes (τη δανείζεται από το OpenOffice.org), και μπορεί να εγκατασταθούν πολλά διαφορετικά λεξικά, μεταξύ των οποίων και για την Ελληνική. Μείον του προγράμματος ότι όταν είναι επιλεγμένο ένα λεξικό, οι λέξεις που είναι σε άλλη γλώσσα βγαίνουν εξ' ορισμού λάθος (με τη γνωστή κόκκινη γραμμούλα).

Δεύτερον, πλέον υπάρχει ενσωματωμένη η δυνατότητα για διαχείριση των μηχανών αναζήτησης που είναι περασμένες στο πρόγραμμα. Από το τέλος της λίστας μπορείτε να ανοίξετε το σχετικό dialog από όπου είναι δυνατή η προσθαφαίρεση επιλογών, αλλά και η ταξινόμηση των μηχανών που είναι διαθέσιμες.

Τρίτον και πλέον εκπληκτικό: ο νέος τρόπος διαχείρισης των extensions! Το παράθυρο των extensions είναι αρκετά αναβαθμισμένο, και ο τρόπος που εντοπίζονται νέες εκδόσεις για τις επεκτάσεις, αλλά και η μέθοδος με την οποία επιλέγονται οι αναβαθμίσεις είναι το λιγότερο ευπρόσδεκτοι. Μιας που λέμε extensions, δυστυχώς μερικές "σπάνε" με την αναβάθμιση σε 2.0, αλλά πιστεύω μέσα στο μήνα να μην υπάρχουν πλέον προβλήματα - ήδη αρκετές έχουν αναβαθμιστεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αυτά για τώρα, ό,τι νεώτερα έχω θα τα ποστάρω εδώ. Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος, το πρόγραμμα συνεχίζει στο γνωστό μοτίβο (και νομίζω ότι φορτώνει και λίγο γρηγορότερα - υποκειμενικό αυτό:P). Από στιγμή σε στιγμή θα βγει και επίσημα στον αέρα η νέα έκδοση, οπότε όσοι βαριέστε θα δεχτείτε μαντάτο από τον 1.5.0.7 να κατεβάσετε τη νέα έκδοση και να κάνετε την αναβάθμιση αυτόματα.

Πείτε "ναι", εννοείται!
Technorati Technorati tags: , ,

2 Σχόλιο/-α:

  • Γιατρέ, σίγουρα δουλεύει το auto-update? Γιατί εμένα δεν έχει βρει ακόμα καμία αναβάθμιση διαθέσιμη...

    Από τον/την Anonymous Ανώνυμος, στις Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2006 2:47:00 μ.μ.  

  • Μη σας πάρω και στο λαιμό μου, εγώ έκανα την αναβάθμιση με το .exe installer, απ' ευθείας από το site τους...

    Η αλήθεια είναι ότι μου έκανε μερικά νερά παλιότερα το auto-updater - καλύτερα να το πάρεις από την πηγή:)

    Από τον/την Blogger Flareman, στις Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2006 5:57:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Αρχική