Νυστέρι

Κόψε κι άλλο!

Δευτέρα, Οκτωβρίου 16, 2006

Google Reader

Άκουσα τόσο πολλά για το Google Reader, μου μπήκε η περιέργεια:) Μεταπήδησα λοιπόν κι εγώ στο online RSS aggregator της Google, και οι αρχικές εντυπώσεις είναι πολύ θετικές. Αρχικά είχα ξεκινήσει από το Bloglines, το οποίο είχε μέτριο κατά τη γνώμη μου interface και έπεφτε συχνά, μετά χρησιμοποιούσα τον RSSOwl, του οποίου το interface ήταν καλύτερο, αλλά δεν είχε καλό integration, ήταν Java (τουτέστιν portability σπίτι - Σχολή μηδέν, να 'ναι καλά οι άχρηστοι στο NOC του ΕΚΠΑ), και γενικότερα ούτε κρύο ούτε ζέστη. Πρόσφατα χρησιμοποίησα τον Sage, που μπαίνει σαν επέκταση στον Firefox και κρατάει τα feeds στη sidebar με τη βοήθεια των ιδίων των Live Bookmarks του Firefox - σίγουρα φορητό (κάνεις ένα sync με το Google Synchronizer ή απλώς ένα copy paste το profile folder από το μηχάνημα του σπιτιού στον φορητό σκληρό και καθάρισες), αλλά και πάλι δεν ήταν 100% βολικό, άσε που δεν έκανε από μόνο του refresh, και (πολύ σημαντικό) όταν έβρισκε αδιάβαστα feeds σε κάποιον φάκελο δεν έβγαζε περίληψη δίπλα στο όνομα του φακέλου - κάτι που π.χ. το RSSOwl κάνει.

Τώρα πια στο Google Reader νομίζω ότι βολεύτηκα πια. Πρώτον, ξαναγυρίζω εκεί από όπου ξεκίνησα, στην αποθήκευση στο Web. Οι δυνατότητες import/export μέσω OPML φαίνονται αρκετά καλές, αν και μου έκανε λίγο νερά με την εισαγωγή γιατί δεν υποστηρίζει ελληνικά στα ονόματα των tags και όσα ήταν σε φακέλους με ελληνικά ονόματα στο Sage μου τα πέταξε χύμα και τα τακτοποιούσα μόνος μου μετά:) Η ανταπόκρισή του πολύ γρήγορη, το interface καλό, πολλές προβολές για να βολευτούνε όλοι, και μικρές καινοτομίες στο UI κάνουν πραγματικά τη διαφορά - π.χ. όταν διαβάζεις τα τελευταία unread posts όσο σκρολάρεις προς τα κάτω, τα items που περνάς μαρκάρονται ως διαβασμένα αυτόματα! Και κάτι που μου άρεσε πολύ επίσης: στις συντομεύσεις πληκτρολογίου υπάρχει η δυνατότητα να "πας" κάπου αυτόματα, όπως για παράδειγμα στην αρχική σελίδα: Go Home, οπότε πατάς g και στη συνέχεια h, ή g->a για Go to All new Items. Τσίλικο!

Και το καλύτερο: κάνει refresh μόνο του σε τακτά χρονικά διαστήματα, οπότε το αφήνεις ανοιχτό σε ένα tab και κάνεις τις δουλειές σου. Όποτε βρίσκει νέα items τα εμφανίζει σαν παρένθεση δίπλα στον τίτλο του tab - και έχει και άλλες δυνατότητες, όπως το να μοιράζεσαι feeds και items που θεωρείς ενδιαφέροντα σε μία public σελίδα που σου διατίθεται δωρεάν, και λοιπά τέτοια καλούδια.

Φυσικά, εδώ ξανανοίγει το γνωστό θέμα: θα πούμε *και* τα feeds μας στο Google; Χμμ... για την ώρα ναι, βλέποντας και κάνοντας:)