Νυστέρι

Κόψε κι άλλο!

Τρίτη, Οκτωβρίου 03, 2006

Pandora On-Line Radio

Καιρό έχω να σας δώσω κάνα καλό λινκάκι, πάρτε αυτό λοιπόν:) Γνώστο βέβαια, αλλά ειδικά οι μουσικόφιλοι με DSL είναι α-συγ-χώ-ρη-τοι αν δεν το ξέρουν!

Η Πανδώρα είναι ένας on-line "ραδιοφωνικός σταθμός", αλλά με ιδιαιτερότητες: δε βασίζεται σε κάποιο streaming feed ή κάτι αντίστοιχο, όπου ο παραγωγός έχει ετοιμάσει την playlist και οι ακροατές απλώς streamάρουν μουσική μέσα από τους media players τους (WMP, Winamp, VLC, Totem, MPlayer ή οποιονδήποτε άλλον κατά περίπτωση και πλατφόρμα). Μάλλον καλά καλά δεν της πηγαίνει ο όρος ραδιοφωνικός σταθμός, γιατί κατά βάσιν είναι μία εφαρμογή Flash (και αρκετά καλοφτιαγμένη μάλιστα), η οποία λειτουργεί σαν ένα είδος frontend για το λεγόμενο Music Genome Project (MPG - Πρόγραμμα Μουσικού Γονιδιώματος). Σκοπός αυτού του project είναι να καταχωρήσει σε μία βάση δεδομένων όσο περισσότερους καλλιτέχνες, άλμπουμ και μουσικά κομμάτια υπάρχουν (!), και να αντιστοιχήσει σε κάθε μία από αυτές τις καταχωρήσεις στοιχεία σχετικά με το ύφος, το περιεχόμενο, την τεχνική κ.ο.κ. του κάθε τραγουδιού/αρτίστα/συλλογής.

Η Πανδώρα αναλαμβάνει να "χτίσει" μία online playlist, αυτόματα και βάσει των επιλογών του επισκέπτη, γεμίζοντας την σε πραγματικό χρόνο με κομμάτια συναφή ως προς τις αρχικές αυτές επιλογές. Ουσιαστικά κάνει αναζήτηση στη βάση του MGP με κριτήρια τα qualities του κομματιού ή του καλλιτέχνη που έδωσε ο χρήστης και επιστρέφει τις καταχωρήσεις που ταυτίζονται με τα όσα έχουμε επιλέξει. Το καλό είναι ότι η βάση περιέχει έναν πραγματικά αστρονομικό όγκο υλικού, σε ψηφιακή μορφή και υψηλή ποιότητα, το οποίο streamάρει μέσω της Flash "βιτρίνας" που αποτελεί την Πανδώρα.

Με απλά ελληνικά, τι σημαίνουν όλα αυτά: μπαίνετε στο site της Πανδώρας, κάνετε εγγραφή (αν θέλετε) και δίνετε τον τίτλο ενός τραγουδιού ή ενός συγκροτήματος που σας αρέσε - αυτόματα θα αρχίσουν να παίζουν στη σειρά κομμάτια που μοιάζουν μουσικά με το στυλ του καλλιτέχνη ή του κομματιού που επιλέξατε! Αν κάποιο κομμάτι δε σας αρέσει του ρίχνετε μαύρο ή ανάλογα το επιβραβεύετε, οπότε η Πανδώρα μαθαίνει τις προτιμήσεις σας και προσαρμόζεται στα γούστα σας. Αν εγγραφείτε, μπορείτε να φτιάξετε και πολλαπλούς σταθμούς, ο καθένας με διαφορετικά κριτήρια, που να είναι πριβέ ή δημόσιοι (δηλ. να μπορούν με αναζήτηση στο site να τους βρουν και να τους ακούσουν - αλλά όχι να προσαρμόσουν - και άλλοι). Φυσικά, στον κάθε σταθμό μπορείτε μετά την αρχική δημιουργία να προσθέσετε κι άλλα κριτήρια, όπως και να αφαιρέσετε αυτά που έχετε ήδη ορίσει, να δείτε ποια τραγούδια έχετε ταΐσει άσπρο και ποια μαύρο αντίστοιχα, αλλά και να κρατήσετε σε μορφή bookmark κάποιον καλλιτέχνη ή άλμπουμ (καλό για wishlist). Τέλος, μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειες που έχει το project στη βάση του για όποιαδήποτε καταχώριση παίζει μέσω της επιλογής Backstage.

Μειονεκτήματα: φυσικά δεν προσφέρεται η επιλογή για αποθήκευση της μουσικής που παίζει (γιατί είναι εμπορικά, γνωστά κομμάτια και θα ήταν παράνομο), και για τους ίδιους λόγους δε μπορείτε να κάνετε skip μπροστά πάνω από έναν αριθμό κομματιών ανά ώρα, ούτε να κάνετε track μέσα στο ίδιο κομμάτι (ήτοι παίζει μόνο μπρος και έληξε η ιστορία). Το καλό είναι ότι έχει απίστευτη ποιότητα ήχου και είναι αρκετά αποδοτικό: σε 768/192 σύνδεση με το μtorrent να κατεβάζει στα 45 δεν έκανε καμία διακοπή! Δεν ξέρω με Έλληνες καλλιτέχνες τι λέει, δε δοκίμασα, αλλά στα ξένα φυσάει:D

Άντε... ακόμα κάθεστε; Ειδικά εσείς με τις μεγάλες συνδέσεις των μεγαμπίτ:P