Νυστέρι

Κόψε κι άλλο!

Δευτέρα, Οκτωβρίου 09, 2006

Δοκιμή Songbird 0.2 alpha

Κατέβασα και έπαιξα λίγο με το Songbird (alpha έκδοση, 9 MB και κάτι το πακέτο για Windows). Είναι ένας media player που βγαίνει και για τις τρεις πλατφόρμες (Win, OSX, Linux), και μοιάζει λίγο στο interface με το iTunes της Apple, αλλά οι ομοιότητες σταματούν εκεί.

Η μεγάλη ιδιαιτερότητα του Songbird (εκτός από το μαύρο interface του, που όμως αλλάζει με τα λεγόμενα "feathers" - τα skins του προγράμματος), είναι ότι έχει ενσωματωμένη τη μηχανή πλοήγησης του Firefox/Mozilla. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να ανοίξει από συγκεκριμένα bookmarks ή μηχανές αναζήτησης πολυμέσων διάφορες σελίδες με links προς MP3s ή άλλα είδη αρχείων ήχου ή βίντεο, και να τα παίξει απ' ευθείας μέσα από τον Songbird. Δίνεται η δυνατότητα για δημιουργία playlists, smart playlists, παρακολούθηση τοπικών φακέλων για νέα κομμάτια που προστίθενται έτσι αυτόματα στη βιβλιοθήκη του, μίνι player παράθυρο, όλες τις γνωστές επιλογές repeat - shuffle κ.ο.κ., και άλλα. Μεγάλη αβάντα του προγράμματος ότι μπορεί να κάνει αναζήτηση σε διάφορα bookmarks και search engines (έχει κάποια στάνταρ, του περνάς ό,τι άλλο θέλεις) για κομμάτια και να τα βρει και να τα παίξει απ' ευθείας, μέχρι και να τα σώσει τοπικά στον σκληρό.

Εκείνο που μου έκανε φοβερή εντύπωση είναι ότι μέσα από το Songbird μπορεί κανείς να καταχωρήσει ένα URL ή μία αναζήτηση ως "feed", και να αφήσει το πρόγραμμα να κάνει parse τα media links σε τακτά χρονικά διαστήματα, και από εκεί να τα περνάει σε μία playlist, να τα σώζει κ.λπ. Στα διάφορα plugins του περιλαμβάνονται το Audioscrobbler (για σύνδεση με το Last.fm, υπηρεσία ανάλογη με την Πανδώρα που είχαμε πει παλιότερα), αλλά και το Wikipedia plugin, οπότε βγάζει από την Wikipedia πληροφορίες για τον καλλιτέχνη/συγκρότημα τη στιγμή που παίζει.

Μειονεκτήματα του προγράμματος: δεν υποστηρίζει portable media players όπως iPods και τα συναφή ακόμα, δεν μπορεί να γράψει audio ή MP3 CDs (υποθέτω ακόμα), δε σηκώνει extensions (αλλά θα διορθωθεί σύντομα και αυτό), και σε κάποιες ψιλοκοπιές δείχνει λίγο ερασιτεχνικό - ενώ σε άλλα σημεία πετάει.

Γενικά μου άρεσε πολύ σαν ιδέα, και είναι πάρα πολύ δυνατό εργαλείο για ανακάλυψη μουσικών και media γενικότερα, αλλά θέλει δουλειά και δε μπορεί να υποκαταστήσει ακόμα κανέναν από τους μεγάλους media players του συρμού, όπως τον Winamp, τον Windows Media Player, το iTunes, το FooBar κ.α.

Ρίξτε του μία ματιά πάντως, δε νομίζω να σας αφήσει παραπονεμένους!

2 Σχόλιο/-α:

Δημοσίευση σχολίου

<< Αρχική