Νυστέρι

Κόψε κι άλλο!

Πέμπτη, Οκτωβρίου 05, 2006

Νέο σύστημα αντι-πειρατείας στα Vista

Από το TechTeam.gr αλλά και αλλού βρήκα αρθράκι που περιγράφει το νέο σύστημα ασφαλείας των Vista για την καταπολέμηση της πειρατείας. Σε περίπτωση που δεν γίνει το προβλεπόμενο validation εντός 30 ημερών από την εγκατάσταση του συστήματος, αυτό κλειδώνει και πλέον ο χρήστης μπορεί ίσα - ίσα να μπαίνει με τον IE μία ώρα τη μέρα στο internet! Θεωρητικά ο νέος μηχανισμός προβλέπει εντοπισμό των παράνομων εγκαταστάσεων του λειτουργικού χωρίς να έρχεται σε επαφή με την Microsoft. Παρ' όλ' αυτά, τα critical updates θα εγκαθίστανται κανονικά και αυτόματα, ανεξαρτήτως κλειδώματος.

Δυό πράγματα θα σχολιάσω: πρώτον, λέει στο ίδιο άρθρο ότι ο μηχανισμός ελέγχου θα ενεργοποιείται και σε τυχαίες άλλες στιγμές, όπως πχ μετά από μία νέα εγκατάσταση λογισμικού, ή μετά από κάποια αναβάθμιση / patchάρισμα μέσω internet. Με λίγα λόγια, ο χαφιές στο μηχάνημά σας! Εγώ προσωπικά, αν γίνει αυτό, ή θα μείνω στο συνδυασμό Linux / XP ή αν έχω πάρει τον iMac σε OSX/ XP, και ασ' τα Vista να κουρεύονται - και δεν το λέω από θέμα παρανομίας. Όσο σκέφτομαι την ιστορία με το activation του CS2, που το χρειάστηκα πέρυσι στο χωριό και επειδή είχα αφήσει κάποια εξαρτήματα Αθήνα μου κλείδωσε και έμεινα ξέκρεμος μου ανάβουν τα λαμπάκια...

Δεύτερον, θα δοθεί λέει η δυνατότητα να μπορείς αν έχεις unauthorized προγράμματα εγκατεστημένα να αγοράσεις online τα serial keys για να τα ξεκλειδώσεις νόμιμα. Αυτό δεν το κατάλαβα. Δηλαδή το API των Vista επιτρέπει στους μηχανισμούς του λειτουργικού να ελέγχουν τις καταχωρήσεις που κάνουν στη Registry και αλλού τα εκάστοτε προγράμματα; Γιατί αυτό είναι πολύ χοντρό. Τώρα, αν μιλάμε μόνο για τα προγράμματα της M$ αλλάζει το θέμα.

Προσωπικά πιστεύω (όπως και πολλοί άλλοι) ότι οι προστασίες αυτές θα σπάσουν πολύ πολύ γρήγορα και τελικά οι μόνοι που θα ταλαιπωρηθούν θα είναι οι νόμιμοι αγοραστές. Και να πει κανείς ότι είναι το OS της νέας χιλιετίας; Windows είναι, γαμώ την τρέλλα μου!

Πάντως αν θέλετε να γελάσετε, δείτε εδώ το post του nickg78 - πιστεύω είναι όλα τα λεφτά:D