Νυστέρι

Κόψε κι άλλο!

Παρασκευή, Νοεμβρίου 10, 2006

Linux και Beryl: δυνατός συνδυασμός για eye candy

Geekικο θέμα το επόμενο, έχει να κάνει με το Linux:) Εδώ θα βρείτε ένα άρθρο σχετικά με το Beryl και το τι προσφέρει, πώς μπορείτε να το ρυθμίσετε κ.λπ. Όσοι ασχολείστε με Linux ρίξτε του μια ματιά!

Γενικά το Beryl είναι ένας window manager, δηλαδή ένα πρόγραμμα που αναλαμβάνει να "ζωγραφίσει" τα παράθυρα του συστήματος στην οθόνη, ανεξαρτήτως αν αυτό τρέχει GNOME ή KDE ή ό,τιδήποτε άλλο. Η ιδιαιτερότητά του σε σχέση με τους παραδοσιακούς window managers των περιβαλλόντων αυτών είναι πως χρησιμοποιεί την κάρτα γραφικών του υπολογιστή για να κάνει αυτούς τους σχεδιασμούς, με αποτέλεσμα ταχύτατα και πολύ εφετζίδικα περιβάλλοντα, με ημιδιάφανα παράθυρα που θαμπώνουν το φόντο σα θολό γυαλί, πλαίσια διαλόγων που τρέμουν σα ζελέ, τρισδιάστατες περιστροφές από επιφάνεια εργασίας σε επιφάνεια εργασίας, κατόψεις όλων των ανοιχτών παραθύρων από ψηλά σε πραγματικό χρόνο και πολλά άλλα τέτοια ωραία! Το Beryl χρησιμοποιεί ένα "υπόβαθρο" που του επιτρέπει απ' ευθείας πρόσβαση στην κάρτα γραφικών, όπως το XGL ή το AIGLX, αν και είναι ακόμα λίγο ασταθές - μερικά κολημματάκια εδώ κι εκεί, αλλά τίποτα το σπουδαίο.

Κάτι τέτοια εφέ έχει και το Mac OS X και έχει χαζέψει όλη η υφήλιος:D Το Beryl απλώς σας δίνει μία γεύση από αυτά τα εφέ, και ειδικά αν έχετε Ubuntu μπορείτε πολύ εύκολα να το περάσετε χρησιμοποιώντας κάποια εξτρά repositories και τον πολύ καλό Synaptic:)
Technorati Technorati tags: , , , , , ,