Νυστέρι

Κόψε κι άλλο!

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2006

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Ας βγάλουμε από τη μέση τα υποχρεωτικά της ημέρας:) Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σήμερα, να πούμε μερικά πραγματάκια για να μαθαίνει ο κόσμος και να ξέρει να προσέξει τον εαυτό του.

Το AIDS είναι σύνδρομο που οφείλεται κατά μείζονα λόγο σε μόλυνση από έναν ιό, τον HIV. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς και από πού ήρθε ο συγκεκριμένος ιός, αλλά ξέρουμε τι κάνει: κατακρεουργεί σε βάθος χρόνου το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου - την άμυνά μας. Μετά την αρχική μόλυνση, μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα στο οποίο ο άρρωστος να είναι ασυμπτωματικός - πάντα όμως, είτε μετά από έξι μήνες, είτε μετά από δέκα χρόνια, κάποια στιγμή η νόσος παρουσιάζει το πλήρες προφίλ της. Τα T4 βοηθητικά λεμφοκύτταρα (που είναι και ο κύριος στόχος του ιού), και τα οποία είναι τα κυρίως υπεύθυνα για το συντονισμό όλου του ανοσοποιητικού αρχίζουν και φθίνουν με ταχύτατους ρυθμούς, και ο άρρωστος χάνει την ικανότητα να αντιμετωπίζει ακόμα και τις απλούστερες λοιμώξεις. Ο ίδιος ο ιός σπάνια σκοτώνει - είναι αυτές οι ευκαιριακές όπως λέγονται που φτάνουν τον οργανισμό στα όριά του.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως στη λανθάνουσα περίοδο ο προσβεβλημένος μεταδίδει τον ιό κανονικά, οπότε αν δεν έχει ελεγχθεί δε μπορεί να γνωρίζει αν είναι φορέας ή όχι. Η μετάδοση (όπως όλοι ξέρουμε πολύ καλά) γίνεται κυρίως με τη μετάγγιση αίματος, με την κοινή χρήση αιχμηρών εργαλείων (ξυράφια, βελόνες, οδοντόβουρτσες κ.ο.κ.), συγγενώς από την έγκυο φορέα στο παιδί της, και με τη σεξουαλική επαφή οποιουδήποτε είδους. Το συμπέρασμα: προφυλακτικό απαραιτήτως σε όλες τις επαφές σας, και αν έχετε την παραμικρή υποψία πως έστω εκτεθήκατε κατ' ευθείαν αίμα για τεστ. Τώρα το άλλο με την σταθερότητα στην επιλογή ερωτικού συντρόφου... στις μέρες μας, να μην το προτείνω καλύτερα, ε;:D

Και για να το γελάσουμε λίγο: η ατάκα της ημέρας από έναν κολλητό. Είμαστε στη Σχολή και μας μοιράζουνε προφυλακτικά (μάρκας μ' έκαψες, σαν αυτά που έδειχνε ο Εισαγγελάτος χθες βράδυ:P). Πάει το παληκάρι που μοίραζε να δώσει στον κολλητό ένα κουτάκι, και ο μέγας απαντάει: "άσε, δώστα σε κάναν Χριστιανό που να τα χρειάζεται... εμείς ΤΙΙΙΙΙΙ να τα κάνουμε":rofl:

1 Σχόλιο/-α:

 • Γιατρέ δώσε μας τα φώτα σου...
  Keep up informing us...

  Όσο για την ατάκα..μην το λες..
  Όπως είπε κάποτε και ένας μεγάλος σύγχρονος έλλην φιλόσοφος (χου ρε!) ονόματι Τζίμης (το επώνυμο το ξέρετε τσαούσες μου)....
  Παιδιά Γ#*@*$τε γιατί χανόμαστε!!!!!!
  :d:d:d:d:d

  Από τον/την Anonymous Yannis, στις Σάββατο, Δεκεμβρίου 02, 2006 4:07:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Αρχική