Νυστέρι

Κόψε κι άλλο!

Κυριακή, Ιανουαρίου 28, 2007

Δισκάκια και ταχύτητες

Κατάρα μου γαμώ, βρήκα σχετική άκρη με τα δισκάκια που λέγαμε.

Όπως λέει και η Apple στη σελίδα της, και όπως ήξερα πριν τον αγοράσω, στον iMac το drive είναι SuperDrive με μάξιμουμ ταχύτητες σε CDR, CDRW, DVDR, DVDRW, DVD+DL τις 24x, 16x, 8x, 4x και 2,4x αντίστοιχα:

17-inch model with 2.0GHz processor, 20-inch model and 24-inch model with slot-loading 8x SuperDrive (DVD+R DL/DVD±RW/CD-RW)

 • Writes DVD+R DL discs at up to 2.4x speed

 • Writes DVD-R and DVD+R discs at up to 8x speed

 • Writes DVD-RW and DVD+RW discs at up to 4x speed

 • Reads DVDs at up to 8x speed

 • Writes CD-R discs at up to 24x speed

 • Writes CD-RW discs at up to 16x speed

 • Reads CDs at up to 24x speed

Μετά από λίγο ψάξιμο, προκύπτει ότι το drive είναι αυτό εδώ, που κατασκευάζει η Panasonic (Matsushita) και δίνει στην Apple αφλασάριστο (χωρίς δικό του firmware), και στη συνέχεια η Apple του περνάει δικό της. Ως εδώ καλά.

Τελικά απ' ότι φαίνεται η εταιρεία έχει (για λόγους προστασίας από το κάψιμο) κλειδώσει το drive να γράφει σε ταχύτητες ανάλογες με την κατασκευή του άγραφου DVD που έχεις μέσα. Π.χ. τα Pleomax που έχω τώρα τα βλέπει ως 2x και ας είναι 8x, ενώ τα Hyundai που είχα παλιότερα τα έβλεπε και τα έγραφε κανονικά. Ομοίως, τα Creation τα 700αράκια που έχω τώρα τα βλέπει μεν στα 24x που είναι το μάξιμουμ του drive αλλά αν πάω να τα γράψω στα 24x τα καίει, ενώ με 20x και κάτω πάει καλά.

Συμπέρασμα: ή ελαττωματικά και υποδεέστερα δισκάκια παίρνω, ή η Apple πρέπει επειγόντως να βγάλει firmware για το drive της. Οι Mac users, με τι προγράμματα γράφετε, σε τι ταχύτητες, με τι δισκάκια και σε τι μοντέλο Mac;

3 Σχόλιο/-α:

 • με το finder ίσως?

  τώρα δοκιμάζω το toast 8 αλλά δεν βλέπω να το κρατάω (πολλά λαμπάκια και πίου πίου)

  το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις την πεπατημένη θα σου κοστίσει σε χρόνο αλλά δεν θα κλαις τα δισκάκια, χώρια που για να σου κλειδώνει η apple τις ταχύτητες περιστροφής κάποιος λόγος θα υπάρχει (όπως διαπίστωσες)!

  αφού όμως πρωτύτερα είχες γράψει ότι κάνεις backup εγώ να σου τονίσω ότι τα DVD δεν είναι και ότι καλύτερο για τέτοιο όγκο δεδομένων

  η καλύτερη λύση είναι να συνδυάσεις το ccc (CarbonCopyCloner) με έναν εξωτερικό δίσκο, μέσα σε μερικές ώρες θα έχεις ξεμπερδέψει και θα έχεις και στον εξωτερικό σου ένα fully functional αντίγραφο τόσο των δεδομένων σου όσο και του λειτουργικού σου όπως είναι αυτή τη στιγμή με αποτέλεσμά το restore (χτύπα ξύλο) να είναι και αυτό υπόθεση μερικών ωρών χωρίς όμως κανένα κόστος!

  Από τον/την Blogger Derek, στις Κυριακή, Ιανουαρίου 28, 2007 5:06:00 π.μ.  

 • Το να καις δισκάκια σε Mac OS X είναι μια πικρή ιστορία η αλήθεια είναι. Το πρόβλημα με το iMac σου (εγώ έχω το G5) εγώ το έχω με ένα Mac mini που τώρα τελευταία αν και DVD-R 8χ γράφει κάποια 16χ δισκάκια (TDK, Maxell, Phillips) σε 2χ! Αρρρρργκκκ! Το Mac mini έχει το Matshita 846J. Ανάλογο πρόβλημα είχα και με κάποια δισκάκια στο iMac μου και όποιο πρόγραμμα δοκίμασα τα ίδια αποτελέσματα είχα. Κατέληξα ότι πρέπει να βρω δισκάκια με ονομαστική ταχύτητα 8χ για να βρω την υγειά μου. Για εγγραφές χρησιμοποιώ το freeware Burn που με έχει βολέψει.

  Από τον/την Blogger Αντώνης Σιγάλας, στις Κυριακή, Ιανουαρίου 28, 2007 11:21:00 π.μ.  

 • @ντέρεκ: ρε καρντάσι, τη ζημιά μου τα κάνει στα CDs, τα DVDs δεν έχουνε πρόβλημα - άσε που στον παλιό τα γράφει όλα τζετ. Μάλλον picky είναι το firmware. Για μπακάπ λέω μερικά πράγματα που είναι για storage, κάτι PDF βιβλία, τις φωτό μου που είναι δύο ντιβιντάκια σκάρτα όλες μαζί, κ.ο.κ. Τα υπόλοιπα κάθονται ασφαλή στον εξωτερικό:)

  @Αντώνη: Ό,τι λες ακριβώς Αντώνη, το ίδιο ντράιβ έχω, το ίδιο προκαλεί προβλήματα σε πολλούς και η γκρίνια έχει τον ατελείωτο. Μα γαμώτη κι αυτή η Apple, ακόμα και τον κωδικό του firmware έχει πειράξει και έχει δώσει δικό της, ανύπαρκτο, και ακόμη και από Boot Camp να μπεις να φλασάρεις δεν το αναγνωρίζει ο flasher και σε αφήνει ξέκρεμο... τι να πεις...

  Από τον/την Blogger Flareman, στις Κυριακή, Ιανουαρίου 28, 2007 5:42:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Αρχική