Νυστέρι

Κόψε κι άλλο!

Δευτέρα, Ιανουαρίου 15, 2007

Τιμές για Vista και Office 2007

Λένε τα παιδιά στο TechTeam.gr (τα πήρανε λέει από δελτίο τύπου της MS Hellas, εγώ δε μπόρεσα να βρω κάτι στο site της) ότι ανακοινώθηκαν τιμές για τις Αγγλικές εκδόσεις τόσο του νέου Office 2007, όσο και για τα επερχόμενα Windows Vista που θα πέσουν στην Ελληνική αγορά μέσα στον ερχόμενο μήνα.

Χωρίς να σας πολυκουράσω γιατί έχω και ένα δύο σχόλια να κάνω, οι τιμές θα κυμαίνονται από 160 εώς 630 ευρώ για τα Vista, αναλόγως του αν πρόκειται για αναβάθμιση ή εκ νέου αγορά λειτουργικού και της εκδόσεως των Vista (απλή, με σαντιγύ, με αφρόγαλα και κανέλλα, με Media Center και κλαπατσίμπαλα, κ.ο.κ.). Η τιμή για τη φοιτητική έκδοση (upgrade Home Premium) είναι στα 100 ευρώ και έχει κάποιες κομμένες δυνατότητες σε σχέση με τις μεγαλύτερες. Ουσιαστικά η τιμή για τον απλό χρήστη PC θα είναι στα 320 με 370 ευρώ για τις νέες αγορές και 160 με 250 (!) ευρώ για τις αναβαθμίσεις. Αντιστοίχως, το Office θα κοστολογείται από 360 εώς 980 ευρώ αναλόγως της έκδοσης και των προγραμμάτων που θα περιλαμβάνει (πέραν των βασικών Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote). Η φοιτητική έκδοση (εννοείται είναι η βασική) είναι στα 180 ευρώ, και για τους απλούς (μη φοιτητές/καθηγητές) χρήστες το μαλλί θα πηγαίνει περί τα 360 ευρώπουλα η αναβάθμιση και 580 η εκ νέου αγορά.

Την ώρα που διάβαζα τη δημοσίευση πέρασα από τέσσερα στάδια: έκπληξη, τσεκάρισμα ότι διάβασα σωστά, αγανάκτηση και τέλος γέλια. Μα καλά, είναι σοβαροί; Τα Vista δεν προσφέρουν κάτι το ιδιίατερο παραπάνω από τα XP - ίσως κάποια ασφάλεια παραπάνω, λίγο ομορφότερο interface και κάνα δυο άλλα καλαμπαλίκια - και μη μου πείτε για DirectX 10! Και θα πληρώσει ο Χ μέσος χρήστης διακοσάρα για να τα πάρει - τη στιγμή που έχει ήδη τα Vista; Καλά, για το Office δεν πολυμιλάω, αξίζει πλέον αρκετά σα σουίτα, όχι ότι δεν είναι τσουχτερό το τετρακοσάρι, αλλά έστω - αλλά για τα Windows ούτε κουβέντα!

Και έρχομαι να συγκρίνω με τα δύο άλλα κυρίαρχα λειτουργικά συστήματα: το Linux και το Mac OS X. Και τα δύο "πατάνε" σε κάποιον βαθμό στο UNIX, και τα δύο είναι πολύ πιο γρήγορα και σταθερά από τα Windows, και τα δύο δεν έχουν ιούς και προσφέρουν πολύ περισσότερη συγκριτικά ασφάλεια (που προσεγγίζει τα όρια της τελειότητας), και τα δύο έχουν ενθουσιώθεις κοινότητες χρηστών που θα σπεύσουν να βοηθήσουν όποιον πρωτάρη χρειαστεί βοήθεια. Από εκεί και πέρα, το καθένα έχει τις ιδιαίτερες αρετές του:

α) το Linux είναι δωρεάν, μπορεί να το βρει ο οποιοσδήποτε ακόμη και κατεβάζοντας τα δισκάκια από το Internet (και αν θέλει κουτάτο πακετό γιατί βαριέται να ψάχνει, η τιμή είναι πολύ μικρή σχετικά), υπάρχει πληθώρα δωρεάν προγραμμάτων διαθέσιμα online για όλες τις ανάγκες, δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να το στήσει όπως θέλει, να το πειράξει ή να το αφήσει όπως είναι, να το ρυθμίσει και να το παραμετροποιήσει στο βαθμό που θέλει. Μειονεκτήματα του Linux ότι δεν είναι 100% συμβατό με όλα τα περιφερειακά, πάντα παρουσιάζονται μικροπροβλήματα στην πορεία, και - αν και για τις βασικές χρήσεις, γραφείο, μουσική, ταινίες, Internet είναι μια χαρά, αν θελήσεις να κάνεις κάτι παραπάνω, θα χρειαστεί να σκαλίσεις λίγο περισσότερο το λειτουργικό και να ασχοληθείς με ρυθμίσεις και διάφορα άλλα.

β) Από την άλλη, το Mac OS X είναι ο παράδεισος του λειτουργικού: συνδυάζει τη σταθερότητα, την ταχύτητα και την ασφάλεια του UNIX με ένα καταπληκτικό και πανεύκολο περιβάλλον εργασίας, που πρέπει να είσαι ηλίθιος για να μην μπορείς να το δουλέψεις (η ατάκα © dtsomp:), που δουλεύει απροβλημάτιστα με όλες τις συσκευές και όλα τα περιφερειακά, που δεν κολλάει ποτέ, που εκμεταλλεύεται όλες τις νέες τεχνολογίες, που έρχεται πακέτο με κάθε Mac που αγοράζεται, που έχει μέσα τεχνολογίες του αύριο που η Microsoft προσπαθεί να πλασάρει σαν "καινοτομίες" των Vista, που αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες του υπολογιστή στον οποίον τρέχει, που έχει διαθέσιμες πάμπολλες εφαρμογές για όλες τις δουλειές και μάλιστα πολύ καλύτερες από τις αντίστοιχες των Windows, και το σημαντικότερο: που δουλεύει πάντα, σε όλες τις συνθήκες, για κάθε ανάγκη, αβίαστα, απροβλημάτιστα και χωρίς πολλά πολλά. Δωρεάν δεν είναι, αλλά όταν η έκδοση Tiger 10.4 που είναι στην αγορά εδώ και 2 χρόνια φοράει τα γυαλιά άνετα στα Vista, όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα 100 ευρώ που θα κάνει η έκδοση 10.5 Leopard την ερχόμενη Άνοιξη (και η τιμή είναι ενιαία για όλους, όχι φοιτητές και κατίνες και επαγγελματίες και νέοι χρήστες και παλιοί από μία βερσιόν ο καθένας) κάνουν τη σύγκριση με την τιμολογιακή πολιτική της MS το λιγότερο τσουχτερή. Άσε που το Leopard θα προσθέσει τρελές δυνατότητες που θα δείξουν ακόμα περισσότερο ότι τα Vista είναι κοριτσάκι που προσπαθεί να φορέσει τακούνια:)

Θα αναφερθώ εκτενέστερα στο θέμα στο #6 επεισόδιο του podcast του Νυστεριού (όταν βρω το χρόνο να το φτιάξω:P) - πάντως το συμπέρασμα είναι ένα: η παντοκρατορία των Windows τελειώνει, και σε αυτό συντελεί κυρίως η ίδια η Microsoft. Είχε με τα Vista στα χέρια της μία τέλεια ευκαιρία να αντιστρέψει εντελώς το σκηνικό και τα θαλάσσωσε πάλι. Και όλοι εσείς οι πιο άπειροι χρήστες, μη φοβάστε και μη μένετε κολλημένοι στα Windows, δοκιμάστε την αλλαγή και θα δείτε ότι δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα, και πάλι μια χαρά θα κάνετε τη δουλειά σας:)

Εκτός αν είστε gamer, οπότε φτου σας (κι εγώ μαζί), και πάρτε έναν iMac, βάλτε του πάνω τα XP με Boot Camp και ξεσκιστείτε στο παιχνίδι:P

12 Σχόλιο/-α:

 • Βασικά...

  ...τα Vista έχουν πολλές (ΠΟΛΛΕΣ) βελτιώσεις. Κατά πάσα πιθανότητα, ο μέσος χρήστης όμως δεν πρόκειται να τις καταλάβει (εκτός από τα προφανή, βλέπε Aero). Τα Vista δίνουν την αίσθηση ότι σχεδιάστηκαν κυρίως για επιχειρηματικά περιβάλλοντα (lots of επιλογές για τους admins).

  Και κάτι άλλο...
  ...δεν είναι ότι το Linux δεν είναι συμβατό με κάποιο hardware.

  Κάποιο hardware δεν είναι συμβατό με Linux :D

  Από τον/την Blogger dtsomp, στις Δευτέρα, Ιανουαρίου 15, 2007 9:46:00 μ.μ.  

 • Εμένα πάλι δε μου έκαναν τρελή εντύπωση, ο μέσος χρήστης που λες κι εσύ δε θα βγάλει άκρη, και τα Άερο είναι κλεψιμαίικια κατάσταση - να θέλει ένα γκίγκα στο νερό για τα φρου φρου;:( νο νο, προτιμάω το OSX:D

  Και για το Λίνουξ, σωστό σε διαβάζω:)

  Από τον/την Blogger Flareman, στις Δευτέρα, Ιανουαρίου 15, 2007 11:09:00 μ.μ.  

 • «Τα Vista δίνουν την αίσθηση ότι σχεδιάστηκαν κυρίως για επιχειρηματικά περιβάλλοντα (lots of επιλογές για τους admins).»

  Πάντως πολλές απ' αυτές τις αλλαγές, δημιουργούν προβλήματα σ' ένα εταιρικό δίκτυο (όπως σ' αυτό της δουλειάς μου) και θα αποφύγουν να βάλουν Vista για πολύ καιρό...
  Αντίστοιχα προβληματίζει και το ότι στο νέο Office, έχει αλλάξει εντελώς το περιβάλλον εργασίας και θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα μέχρι να το μάθουν οι χρήστες (που είναι πάνω από 150)
  Αλήθεια... γιατί στο Office εξαφάνισαν τα μενού;;; (File, Edit κλπ.)

  Το μέλλον είναι UNIX :-)

  Από τον/την Anonymous cjcid, στις Τρίτη, Ιανουαρίου 16, 2007 12:36:00 π.μ.  

 • Βασικά το ψιλοδοκίμασα και μου άρεσε το νέο UI - θέλει λίγη εξοικείωση αλλά ΟΚ. Πάντως καλά τα λέει ο CJCid, ένας φίλος το πέρασε στον φορητό του και άρχισε να τον κράζει η μάνα του γιατί έχασε τη μπάλα η γυναίκα! Τελικά το παιδί αναγκάστηκε να γυρίσει σε 2003:P

  Από τον/την Blogger Flareman, στις Τρίτη, Ιανουαρίου 16, 2007 3:14:00 π.μ.  

 • "Την ώρα που διάβαζα τη δημοσίευση πέρασα από τέσσερα στάδια: έκπληξη, τσεκάρισμα ότι διάβασα σωστά, αγανάκτηση και τέλος γέλια. Μα καλά, είναι σοβαροί;"

  Εγώ πάλι πέρασα απο ένα μόνο στάδιο: "Κι εμένα τί με νοιάζει; Σπασμένο δε θα το πάρω πάλι απο κανένα γνωστό μου; "

  :roooofl:

  Από τον/την Blogger proserpina, στις Τρίτη, Ιανουαρίου 16, 2007 7:04:00 μ.μ.  

 • ... σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι εμείς εδώ στο Νυστέρι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην πειρατία και όλες τις παράνομες ενέργειες που βλάπτουν τα νομικά κεκτημένα και τις προβλεπόμενες από το νόμο οικονομικές απολαβές των νομίμων δικαιούχων και κατόχων των εκάστοτε σημάτων κατατεθέν και πνευματικών ιδιοκτησιών:)

  Από τον/την Blogger Flareman, στις Τρίτη, Ιανουαρίου 16, 2007 7:12:00 μ.μ.  

 • αυτό με το OSX που δεν κολλάει ποτέ μπορεί ναι μεν να είναι αλήθεια αλλά καλό είναι να μην το κάνουμε πιπίλα

  υπάρχουν ουκ'ολίγες κακογραμμένες εφαρμογές (ΠΑΝΤΑ τρίτων κατασκευαστών) που όχι μόνο κολλάνε αλλά μέχρι να τις κάνεις "force quit" σου βγάζουν την πίστη ανάποδα

  και για τον απλό χρήστη είτε κολλάει η εφαρμογή είτε το λειτουργικό το ίδιο εκνευριστικό και frustrating είναι!!!

  Από τον/την Blogger Derek, στις Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2007 12:20:00 π.μ.  

 • Κοίτα, μπορεί (σε εξαιρετικές περιπτώσεις) να κολλήσει και το OSX, αλλά και το Linux, απλώς δεν είναι τόσο συχνό/επικίνδυνο/σοβαρό όπως τα Windows. Και από εφαρμογές δεν έχω δει ποτέ πρόγραμμα να δημιουργήσει τόσο σοβαρό πρόβλημα και να το αφήσει χρήστης. Αν κάτι δυσλειτουργεί (και είναι σχετικά λίγα, απ' όσο ξέρω), το στέλνεις μια και καλή και τέλος:)

  Αλλά όχι και τριακόσια τόσα τα Βίστα!

  Από τον/την Blogger Flareman, στις Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2007 12:29:00 π.μ.  

 • μωρέ ποιος τα χε τα (σ)vista

  άκουσες τι είπε προχτές ο Steve
  "τα μισά mac που πουλήσαμε πέρυσι τα πουλήσαμε σε switchers"


  και ο ευχαριστημένος πελάτης πάντα επιστρέφει!
  (και αν είναι πελάτης της Apple είναι standard ευχαριστημένος :P )

  Από τον/την Blogger Derek, στις Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2007 12:47:00 π.μ.  

 • Έτσι αγόρι μου, πες τα:)

  Καιρός είναι να σπάει λίγο η μονοτονία, γιατί είδες και με τον IE στο άλλο ποστάκιον τι τραβάμε... η παντοκρατορία της MS τα έχει κάνει αυτά, την κάναμε τρανή και το πληρώνουμε τώρα (αλλά τρακόσια;;;)

  Από τον/την Blogger Flareman, στις Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2007 1:01:00 π.μ.  

 • μωρ'εγω να το πω αλλά ποιος να με ακούσει?

  είχα πάει τις προάλλες που ήμουν Ελλάδα με τον αδερφό και τον πατέρα μου στο Fnac στο εμπορικό στην Αθήνα για να τους δείξω το μίνι μήπως και ψήσω κανέναν τους να εκπολιτιστεί και να έβλεπες με μια δυσπιστία που το κοίταζαν... "μα χωράνε ολα αυτά εκεί μέσα? πλάκα μας κάνεις?"

  οπότε ασ'τους να τα σκάσουν για τα (σ)vista για να μάθουν

  γιατί αν τα σκάσουν για τα (σ)vista μετά θα τα σκάσουν και για αναβάθμιση και θα τους βγει πολύ ακριβότερα από το μίνι και στον πρώτο ιό θα πάρω και εγώ την εκδίκηση μου

  Από τον/την Blogger Derek, στις Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2007 1:24:00 π.μ.  

 • Διάβασα ένα ωραίο στο blog του papo, μην προσπαθείς να ανοίξεις τα μάτια των άλλων περισσότερο από όσο μπορούνε να δούνε:)

  Άσε, κάποια μέρα θα έρθουνε και θα μας παρακαλάνε να τους πάμε να πάρουνε Μακ:D

  Από τον/την Blogger Flareman, στις Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2007 2:02:00 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Αρχική