Νυστέρι

Κόψε κι άλλο!

Τρίτη, Φεβρουαρίου 06, 2007

Apple: Είμαστε πρόθυμοι να σας δώσουμε DRM-free μουσική!

Τρανταχτή κατ' εμέ είδηση, φρεσκότατη: πρόσφατα έγινε μία φασαρία επειδή σε κάποιες χώρες της Ευρώπης καταναλωτές στράφηκαν κατά της Apple, με έρεισμα το ότι η μουσική που πωλείται μέσα από το iTS (iTunes Store) της Apple δεν είναι συμβατή με άλλα MP3 Players της αγοράς. Τα δικαστήρια έχουν αρχίσει να δίνουν βάση στα λεγόμενα αυτών των καταναλωτών και η εταιρεία έχει αρχίσει να υφίσταται νομικά πλήγματα.

Σήμερα διάβασα εδώ, στο site της Apple, ένα άρθρο του ιδίου του Steve Jobs, στο οποίο αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η Apple πουλάει μουσική με DRM στο iTS. Ουσιαστικά αναφέρεται πως οι τέσσερις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, οι Universal, Sony BMG, Warner και EMI, προκειμένου να δεχτούν να δώσουν την άδεια να πωλούνται τα κομμάτια που εμπορεύονται στο Internet μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple, έθεσαν ως όρο την ύπαρξη ενός συστήματος Digital Rights Management, δηλαδή ενός συστήματος που "κλειδώνει" το κάθε αρχείο που αγοράζεται και κατεβαίνει, και το εμποδίζει να παίξει σε περισσότερους από συγκεκριμένο αριθμό υπολογιστών. Ο θείος Στιβ λέει λοιπόν ότι υπάρχουν τρεις λύσεις:

 • πρώτον, συνεχίζουμε όπως είμαστε, με κάθε εταιρεία να πουλάει τα κομμάτια με το δικό της DRM, με αποτέλεσμα να παίζουν μόνο στα MP3 players της εταιρείας και η κάθε εταιρεία να κλειδώνει τους χρήστες σε αυτήν

 • δεύτερον, πουλάμε το σύστημα DRM μας (ονόματι FairPlay στην περίπτωση της Apple) στους ανταγωνιστές, βγάζουμε λίγα λεφτά από αυτό, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα διαρρεύσει κάτι και σύντομα θα σπάσει το DRM, άρα θα πρέπει να το ενημερώσουμε με updates για να ξανακλειδώσει, κάτι το ανέφικτο όταν αφορά χρήστες Mac, Windows και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, και

 • τρίτον, να καταργηθεί εντελώς το DRM από τα κομμάτια. Αν το δεχτούν αυτό οι δισκογραφικές, ό,τι κατεβαίνει από το store της Apple θα μπορεί να παίξει π.χ. και σε ένα Zune, και αντίστροφα, ό,τι κατεβαίνει από το store της Microsoft σε ένα iPod. Επιπλέον, μειώνονται τα κόστη συντήρησης ενός DRM συστήματος, και προσελκύονται κι άλλοι ενδιαφερόμενοι για την ανάπτυξη επιπλέον online stores, και οι δισκογραφικές έχουν κέρδη. Αυτό το προτείνει ο SJ με το σκεπτικό πως οι δισκογραφικές πουλάνε πάνω από 20 δις κομμάτια το χρόνο σε CDάκια, δηλαδή εντελώς ακλείδωτα, ενώ κάτω από 2 δις το χρόνο online, άρα με DRM - κάτω από το 10% του συνολικού αγοραστικού όγκου.

Με αυτή τη φιλοσοφία κλείνει ο Jobs, προτείνωντας να στραφούν οι καταναλωτές στις δισκογραφικές, και να τους ζητήσουν να καταργήσουν τον όρο να μπαίνει DRM σε κάθε αρχείο που αγοράζεται on-line, και τονίζει ότι αν οι τέσσερις μεγάλες δισκογραφικές δεχτούν αυτήν την κίνηση, την ίδια στιγμή η Apple θα αντικαταστήσει όλα τα κομμάτια της στο iTS με DRM-free εκδόσεις τους.

Δεν ξέρω πού θα καταλήξει η ιστορία, αλλά αν τελικά ευοδωθεί κάτι τέτοιο (που δεν το πολυβλέπω, δεν είναι χαζές οι δισκογραφικές) η online αγορά μουσικής θα γνωρίσει μία τεράστια αύξηση. Ίδωμεν:)

1 Σχόλιο/-α:

 • Στην Νορβηγία συγκεκριμένα!

  Θυμάσαι τον Craig που σου είχα δείξει?

  Πριν αρκετές εβδομάδες αστειεύονταν με τα δικαστήρια της Νορβηγίας γιατί τότε είχε βγει μια απόφαση ότι το στριπτίζ είναι μορφή τέχνης και ως τέτοια σύμφωνα με το Νορβηγικό δίκαιο είναι ελεύθερη φορολογίας (πονεμένη ιστορία εδώ απάνω η φορολογία!) και έλεγε λοιπόν αυτός ότι από την μια θέλει να γίνει κριτικός τέχνης ενώ από την άλλη (και εδώ είναι το ζουμί) η Νορβηγία πρέπει να έχει ΠΟΛΥ χαμηλή εγκληματικότητα για να έχουν τα δικαστήρια της τόσο ελεύθερο χρόνο ώστε να συζητάνε τέτοια πράγματα!

  Και έτσι αφού λοιπόν έδωσαν λύση στο θέμα με τις αρτίστ και δεν είχαν τι άλλο να κάνουν έκλεισαν το Νορβηγικό iTMS για αθέμιτο ανταγωνισμό λόγο του drm...

  Εγώ στο λέω και το επόμενο νομικό "κουλό" από εδώ απάνω θα έρθει, ζήτημα χρόνου είναι!!!

  Από τον/την Blogger Derek, στις Τετάρτη, Φεβρουαρίου 07, 2007 1:01:00 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Αρχική