Νυστέρι

Κόψε κι άλλο!

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16, 2007

Αντιγήρανση και αιώνια ζωή

Διάβασα εδώ ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο για λογαριασμό του ViewZone σχετικά με την ανθρώπινη γήρανση, το γενετικό της υπόβαθρο και τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της αντιγήρανσης, όπως αποκαλείται η προσπάθεια για γενετική επέκταση του προσδόκιμου επιβίωσης. Διαβάστε το, αξίζει - είναι στα Αγγλικά, δε νομίζω ότι θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερο πρόβλημα, είναι γραμμένο με τον μη ειδικό κατά νουν:)

Η Γενετική δεν είναι το φόρτε μου ομολογώ, αλλά το μέλλον στην Ιατρική βρίσκεται εκεί. Το άρθρο μιλάει για τα τελομερίδια, περιοχές στα άκρα του κάθε μορίου DNA που του επιτρέπουν να προστατεύεται από τις αλλοιώσεις κατά την αντιγραφή. Οι επιστήμονες θεωρούν πως τροποποιώντας τους μηχανισμούς με τους οποίους λειτουργούν τα τελομερίδια θα μπορέσουν να μεγαλώσουν το μέσο όρο ζωής των κυττάρων μας, με αποτέλεσμα την μακροβιώτερη επιβίωση μας.

Το ελιξίριο της αιωνιότητας ανέκαθεν τραβούσε την ανθρώπινη περιέργεια - στο Μεσαίωνα το ψάχνανε με τις φιλοσοφικές λίθους και τα αλχημικά εργαστήρια, σήμερα με πιπέτες και τρυβλία Πετρί:) Τι να πεις, μερικοί δε βάζουν μυαλό ποτέ...

4 Σχόλιο/-α:

 • na zoume 300 xronia na bariomaste th zwh mas..

  Από τον/την Anonymous dimos, στις Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16, 2007 7:23:00 μ.μ.  

 • Το σωστότερο σχόλιο νομίζω:)

  Από τον/την Blogger Flareman, στις Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16, 2007 7:43:00 μ.μ.  

 • Είχα κάνει μια εργασιούλα για ένα επιλεγόμενο πριν κάτι χρόνια :) για την κυτταρική γήρανση και την αθανασία (όχι την αγία του αιγάλεω). Είναι ενδιαφέρον θέμα. Το μάθημα ήταν τα Ογκογονίδια και Αυξητικοί παράγοντες στην βιολογία του καρκίνου της Κιτράκη και του Τρούγκου. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Και ενδιαφέρον ήταν και βαθμό πήρα.

  Πίσω στο θέμα, η αθανασία θα σήμαινε ότι εξέλιξη πάπαλα και αυτό δεν μας συμφέρει σαν είδος. Και ναι, ξέρω ότι οι γιατροί είμαστε οι πρώτοι και κυριότεροι πολέμιοι της εξέλιξης (υπό την έννοια ότι σώζουμε κόσμο, όχι ότι δεν αποδεχόμεθα την θεωρία, βεβαίως βεβαίως)

  Σαν φιλοσοφικό ερώτημα είναι ενδιαφέρον. Κάποτε ήμουν σε ένα συνέδριο και είχε μια διάλεξη ο Μανιάτης (καθ Βιολογίας στην Ιατρική της Πάτρας) για Βιοηθική και έθιγε και το θέμα της αθανασίας με πολύ ενδιαφέροντα επιχειρήματα εναντίον της.

  Από τον/την Blogger Azrai, στις Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2007 3:53:00 π.μ.  

 • Πράγματι, το θέμα κάνει τζιζ. Προσωπικά συμφωνώ στη μακροβιώτερη παρουσία του ανθρώπου με λιγότερο πόνο και αρρώστια αλλά κι αυτό έχει κάποια όρια. Το τρεντ σήμερα είναι να παραταθεί η μέση ηλικία και να "συμπιεστεί" η τρίτη, όπως λέει και στο άρθρο, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι γεροντικές ασθένειες και οι άνθρωποι να μην υποφέρουν πριν το τέλος.

  Φυσικά, στο Χόλυγουντ και σε όλες τις σχετικές βιομηχανίες "κοινωνικής" ζωής, η αιωνιότητα θα γίνει αρρώστια από μόνη της:) Απλώς να συμπληρώσω πως όλα στη φύση έχουν μία σκοπιμότητα, και όταν της πηγαίνουμε πολύ κόντρα, έχει την τάση να μας εκδικείται...

  Από τον/την Blogger Flareman, στις Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2007 1:08:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Αρχική