Νυστέρι

Κόψε κι άλλο!

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 08, 2007

SYNC.blogs: Launched

Βλέπω σήμερα πως έχουμε εξελίξεις στην ιντερνετική κοινότητα. Ένα σύντομο ποστάκι για την κάθε μία λοιπόν:)

Άνοιξε (επιτέλους) το SYNC.blogs, μία υπηρεσία ανάλογη του SYNC.podcasts για το οποίο έχουμε μιλήσει, και με το οποίο προβλέπω να συγχωνεύονται και να αποκτούν ενιαίο interface σύντομα (έτσι δεν είναι Νίκο;:). Είναι ουσιαστικά το παλιό monitor του vrypan, αλλά με αναβολικά:D Είναι πολύ προχωρημένη η προσπάθεια, πολύ Web 2.0 και πολύ καλαίσθητα σχεδιασμένη, με πολλές δυνατότητες και κάποιες επιπλέον που θα προστεθούν σύντομα (είναι under development η όλη φάση).

Μπορείς να δεις τα τελευταία posts, να δεις τα blogs που υπάρχουν στο Ελληνικό Internet και που παρακολουθεί το SYNC.blogs, να προσθέσεις δικά σου blogs που (τυχόν) δεν έχει πιάσει το spider του SYNC, να δεις τα δημοφιλέστερα blogs, τις συχνότερες αναζητήσεις, να κάνεις αναζητήσεις κατά τίτλο blog και κατά περιεχόμενο posts, να δεις τα προφίλ άλλων bloggers, τα αγαπημένα τους, να σχηματίσεις λίστα με τα δικά σου αγαπημένα, και επιπλέον: να κατοχυρώσεις ("claim", στο στυλ του Technorati) το blog σου ώστε μετά να μπορείς να του αλλάξεις τις πληροφορίες και το προφίλ, αλλά και να πάρεις ένα custom RSS feed για ο,τιδήποτε έχεις μπροστά σου για να το βάλεις στον feed reader σου και να τα έχεις όλα στο πιάτο. Τέλος, υπάρχει ένα μίνι search (αντίστοιχο, πάλι, του Technorati), το γνωστό και ως Minitor, που ανοίγει σε ξεχωριστό παράθυρο και επιτρέπει να κάνεις μία αναζήτηση για συγκεκριμένα πράγματα και να κάνει refresh μόνο του κάθε λεπτό.

Ελλείψεις; Βεβαίως, και είναι αναμενόμενο από μία νέα προσπάθεια: το σύστημα claiming των blogs είναι ακόμα υπό κατασκευή, δεν είναι δυνατή η προβολή των blogs που λινκάρουν σε κάποιο συγκεκριμένο blog (βάσει αυτού του αριθμού υπολογίζεται η δημοφιλικότητα του κάθε blog), δεν υπάρχει καμία νύξη στο πώς γίνεται κάποιος που θέλει να βγάλει το blog του από το SYNC.blogs (ελπίζω να μπει αυτή η δυνατότητα σύντομα για τα claimed blogs), και δεν υπάρχει ακόμα ενιαίος κατάλογος με όλα τα blogs που παρακολουθεί το site. Τέλος, το σύστημα με τα tags και τις κατηγορίες επίσης δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα. Με λίγα λόγια, έχουμε στα χέρια μας ένα ήδη αναβαθμισμένο και πολύ καλαίσθητο monitor, που σηκώνει πολλή δουλειά ακόμα:)

Να πω και το προσωπικό μου καφριλίκι; Βλέπω στη σελίδα με τα "τοπ" 100 blogs, τα ονόματα που φιγουράρουν εκεί είναι ξανά τα ίδια και συγκεκριμένα. Δεν το λέω με φθόνο αυτό, στη λίστα είναι άτομα πολύ φίλοι μου ή άτομα που έστω αναγνωρίζω την αξία του blog τους (παραδείγματα, ο vrypan, ο papo και ο dilated, οι e-roosters, το NYLON, ο Αρκούδος, η Λήδα και αρκετοί άλλοι), αλλά παρατηρώ μία τάση η Ελληνική μπλογκόσφαιρα να αναμασά τα ίδια και τα ίδια μοτίβα. Αυτό το λέω με την εξής έννοια: υπάρχει ένας αριθμός ατόμων που είναι κεντρικοί στη σύσταση της σφαίρας αυτής και πολλοί "μικρότεροι" bloggers που βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη, παραέξω. Αν κάνει κάτι κάποιος από τους 100 αυτούς θα βουήξει το ελληνικό Internet, με τον κάθε έναν Έλληνα blogger να αναδημοσιεύει, να λινκάρει, να αναμασά, να σχολιάζει, και γενικότερα να γίνεται ένα κομφούζιο που τελικά αποσκοπεί στην συσσώρευση δημοσιότητας.

Μήπως, λέω μήπως, κακώς θεοποιούμε μερικούς;:hmm: Εγώ πάντως είμαι 120ός, με 12 blogs να με λινκάρουνε, ήτοι έξω από τη λίστα:D Αν μπω στους εκατό λέτε να κάνω κι εγώ την πάπια;:P

3 Σχόλιο/-α:

Δημοσίευση σχολίου

<< Αρχική